Ovo je prirodno, ali...

Upozorenje s Harvarda: Sljedeću pandemiju mogli bi osmisliti bioteroristi

.Tehnologija uređivanja gena je postala toliko jednostavna i jeftina da znanstvenici sad mogu naručiti DNA uzorak i lako oživjeti patogene poput virusa boginja.
Sci-Tech / Znanost | 14. 09. 2020. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su znanstvenici gotovo uvjereni da je pandemija koronavirusa prirodnog porijekla, neki upozoravaju kako je samo pitanje vremena kad će neka druga pandemija poteći iz laboratorija.

Znanstvenik s Harvarda, Vivek Wadhwa, u svom eseju objavljenom u časopisu Foreign Policy, upozorava kako je samo pitanje vremena kad će bioteroristi osmisliti način da prošire umjetno stvorenu pandemiju.

Već je kasno za zaustaviti globalno širenje takvih tehnologija - to je poput duha u boci. Moramo pandemiju koronavirusa tretirati kao generalnu probu za ono što nas čeka - nažalost, to uključuje ne samo viruse koji se pojavljuju u prirodi, već i one koje će proizvesti ljudi, upozorava Wadhwa.

Ističe kako je za to odgovoran napredak u genetskom inženjeringu koji je biohakerima dao alat nužan za stvaranje smrtonosnih patogena. Ono što najviše zabrinjava je što im za stvaranje takvih patogena nisu potrebni skupi laboratoriji već sve mogu "odraditi" u kućnim uvjetima. Alati za sekvencioniranje i uređivanje gena, poput CRISPR-a, dali su kontrolu nad procesima koji su u prirodi trajali tisućama godina.

Tehnologija uređivanja gena je postala toliko jednostavna i jeftina da znanstvenici sad mogu naručiti DNA uzorak i lako oživjeti patogene poput virusa boginja, upozorava Wadhwa, javlja Zimo.

Iako Wadhwa ističe kako je pandemija osmišljena od strane terorista stvarna opasnosti, dodaje i kako se to vjerojatno neće dogoditi u skoroj budućnosti. No, upozorava kako države diljem svijeta nisu spremne za takve scenarije koji iz dana u dan postaju sve izgledniji.

Zaista se ne možemo vratiti u prošlost i ispraviti svoje pogreške. Ne možemo vratiti duha u bocu. Moramo naučiti kako veoma brzo osmisliti obranu sličnu onoj koju računala imaju protiv hakera. Dobra stvar je da bi to moglo rezultirati lijekom za sve bolesti. Loša - jednostavno je previše grozno uopće razmišljati o njoj, stoji na kraju teksta objavljenog u Foreign Policy.

Kopirati
Drag cursor here to close