Odgovor na optužbe

SKB Mostar neće dati novac za harač o ispravnosti uređaja

Ravnatelj Kvesić je istaknuo kako su sve uređaje u SKB Mostar servisirali ovlašteni servisi te kako su sam oni jamac ispravnosti rada.
Sci-Tech / Znanost | 25. 10. 2017. u 10:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovdje je netko našao ili napravio rupu u zakonu te se registrirao da udara pečate'', rekao je za Večernji list ravnatelj SKB-a Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić reagiravši na navode da mostarska bolnica radi s neispravnim uređajima.

Optužbe je iznijela tvrtka Verlab koja se bavi inspekcijskim mjerilima u zdravstvu. U izvještaju se navodi kako Sveučilišna klinička bolnica Mostar nije izvršila verifikaciju  ove godine.

 Ante Kvesić, ravnatelj SKB Mostar

''Iznijeli su konstrukciju kako ne radimo po zakonu jer nemamo pečat Verlaba?! Toga treba u BiH zbog barem 30 rendgenskih uređaja koji su stariji od 40 godina. A zakon nalaže da može raditi do sedam godina. Verlab bi trebao u KCU Sarajevo isključiti barem pola uređaja, a kod nas i više'', rekao je prof. dr. sc. Kvesić Večernjaku.

Iz Verlaba su pak rekli kako je zakonom definirano da uređaje mora verificirati jedanput godišnje imenovani laboratorij Instituta za mjeriteljstvo BiH te da se uređaju moraju verificirati kako što se automobil mora registrirati.

No, Kvesić kaže kako ''bolnica neće dati 300.000 maraka za naljepnice Verlaba''.

''Naše stručne službe istraživale su kako je nastao Verlab. Vijeće, kojeg više nema, donijelo je odluku o osnivanju takvih poduzeća, a čovjek koji je bio u vijeću postao je direktor Verlaba. Treba li još nekome objasniti što se tu događa'', rekao je Kvesić za Večernjak.

Istaknuo je kako su sve uređaje u SKB Mostar servisirali ovlašteni servisi te kako su sam oni jamac ispravnosti rada.

''Što mi imamo od toga kada Verlab stavi naljepnicu da je oprema ispravna. Kada dođu iz Siemensa i kažu da je uređaj ispravan, to je jamstvo sigurnosti. Isto je i s ostalim proizvođačima. Verlab je agencija koja pogleda uređaj, kaže da je dobar i stavi naljepnicu. I mi kao radimo po zakonu. I onda vam uzmu puno novca. Koliko je meni poznato, riječ je o 300.000 KM godišnje. Da, to je harač i nema nikakve logike da to plaćamo'', rekao je Kvesić.

Podsjećamo, ranije je ravnatelj mostarske bolnice rekao kako nije tajna da je dug bolnice 110 milijuna KM.

''Ono što revizija iskazuje kako nije dobro u bolnici je rast duga i brojni drugi problemi o kojima mi godinama javno govorimo. Naravno, imamo i mi svojih slabosti iznutra, ali nema institucije koja nema takvih problema. Mi svake godine možemo unaprijed napisati rast duga od 15 milijuna KM jer osnivači još nisu postali vlasnici bolnice, ne rade ono što bi trebali raditi. Mi i dalje imamo financiranje po paušalu i revizija nas na to jako upozorava. Ja sam bolničku marku pretvorio u 75 pfeninga i nisam imao drugog izbora. Ne pregovaram sa zavodima zdravstvenog osiguranja, nego dobijem ugovor u stilu 'uzmi ili ostavi''', rekao je tada Kvesić.

''Neka svima bude jasno da je Financijska policija puna četiri mjeseca “češljala” ovu bolnicu i nije ništa našla. Čak su napisali kako nemaju nikakvih primjedbi. Ja ne kradem, nego pokušavam osigurati da bolnica preživi. Oni koji trebaju držati ovu bolnicu još to nisu počeli raditi'', rekao je Kvesić.

Kopirati
Drag cursor here to close