Istraživanje

Sjedenje osam sati dnevno povećava rizik od moždanog udara

Istraživanje koje je objavilo Američko udruženje za srce, ukazuje na to da osobe koje su prijavile da sjede osam ili više sati dnevno i nisu fizički aktivne su sedam puta izloženije moždanom udaru.
Sci-Tech / Znanost | 24. 08. 2021. u 12:49 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osobe mlađe od 60 godina, koje većinu slobodnog vremena provode sjedeći, imaju značajno veći rizik za nastanak moždanog udara od osoba koje su fizički aktivne, pokazalo je najnovije istraživanje, prenosi Anadolija.

Istraživanje koje je objavilo Američko udruženje za srce, ukazuje na to da osobe koje su prijavile da sjede osam ili više sati dnevno i nisu fizički aktivne su sedam puta izloženije moždanom udaru od osoba koje sjede manje od četiri sata dnevno i svakodnevno treniraju najmanje 10 minuta.

U svrhu istraživanja prikupljeni su podaci 143.000 odraslih osoba iz kanadskog statističkog ureda za istraživanje zdravlja, navodi "Science Daily".

Znanstvenici su u prosjeku 9,4 godina pratili sudionike, starije od 40 godina, a koji nemaju povijest  bolesti povezanih s moždanim udarom.

Američko udruženje za srce preporučuje odraslim osobama najmanje 2,5 sata nedjeljno fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta.

"Smatra se da sjedilačko vrijeme narušava glukozu, metabolizam lipida i protok krvi, te povećava upalu u tijelu. Ove promjene bi vremenom mogle imati štetne učinke na krvne žile i povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara", rekao je vodeći autor studije Raed Joundi, klinički znanstvenik s Univerziteta McMaster u Ontariju, u Kanadi.

Tijekom prosječnih 9,4 godina praćenja dogodilo se 2.965 moždanih udara, od čega su oko 90 posto bili ishemijski udari, najčešći tip moždanog udara, koji nastaje zbog začepljenja ili suženja arterije krvnim ugruškom, trombom ili embolusom.

Od moždanog udara u svijetu godišnje oboli 15 milijuna osoba, od čega 5,5 milijuna premine.

Kopirati
Drag cursor here to close