Španjolska

Dronovi otkrili slike stare 7.500 godina

Upotreba dronova omogućila je istraživačima da brzo prikupe dokaze o ranije nevidljivim pećinskim slikama
Sci-Tech / Znanost | 08. 06. 2023. u 07:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arheolozi u Španjolskoj otkrili su prahistorijske slike u teško dostupnim pećinama na istoku zemlje koristeći tehnologiju dronova.

Upotreba dronova omogućila je istraživačima da brzo prikupe dokaze o ranije nevidljivim pećinskim slikama koje datiraju od prije 5.000-7.500 godina, navodi se u priopćenju tima sa sveučilišta Alicante u Španiji.

Nalazi arheologa objavljeni su prošlog mjeseca u španjolskom znanstvenom časopisu Lucentum, prenosi CNN.

Projekt je omogućio lakšu inspekciju područja do kojih bi se inače moglo doći samo ''otvaranjem složenih pristupnih puteva penjanjem'', navodi se u priopćenju.

Tim je rekao da je pronašao prve rezultate u roku od samo nekoliko dana letenja dronova u kamenolomu u općini Penàguila u Alicanteu.

''Rezultat je bio otkriće novog lokaliteta s prahistorijskim pećinskim slikama različitih stilova, za koje vjerujemo da će biti veoma relevantni za istraživanje'' rekao je glavni autor studije Francisco Javier Molina Hernández, arheolog sa sveučilišta u Alicanteu.

Video: Prehistoric cave paintings discovered by scientists using a drone.

Prema njegovim riječima, istraživači su došli na ideju da koriste bespilotne letjelice jer su u mnogim prilikama riskirali živote da bi pristupili šupljinama koje se nalaze u surovim geografskim oblastima.

''Mnoge druge pećine nikada nisu istražene jer se nalaze u nepristupačnim područjima'', dodao je.

Istraživači su istaknuli da je ovo predstavlja jedno od najznačajnijih neolitskih kamenih umjetničkih mjesta otkrivenih u regiji Valencije posljednjih desetljeća, zbog velikog broja uočenih figura.

''Otkriće novih pećinskih slika u ovoj vrsti pećina ukazuje da je prahistorijski čovjek razvio sofisticirana sredstva za penjanje, možda pomoću užadi ili drvenih skela'', rekao je Molina.

Naveo je kako tim planira koristiti moćnije dronove kako bi snimio kvalitetnije slike i proširio istraživanja na druga područja Španjolske, Portugala i drugih dijelova Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close