Senzacija

Potpuno očuvani neuroni žrtve erupcije Vezuva

Ovo otkriće ima svoju vrijednost ne samo po tome što je arheološki raritet, već prije svega zato što omogućuje da se do sitnih detalja utvrde faze erupcije.
Sci-Tech / Znanost | 04. 10. 2020. u 13:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski arheolozi, 2.000 godina poslije erupcije vulkana Vezuv, koja se dogodila 79. godine Nove ere, otkrili su "savršeno očuvane neurone" jedne od žrtava erupcije, objavili su znanstveni časopisi.

"Ovo je otkriće bez presedana. Erupcija kao da je zaledila moždane stanice žrtve i tako su ostale sačuvane i nakon 2.000 godina'', izjavio je arheolog i forenzičar Pier Paolo Petrone.

Ovo spektakularno otkriće ima svoju vrijednost ne samo po tome što je arheološki raritet, već prije svega zato što omogućuje da se do sitnih detalja utvrde faze erupcije vulkana, i uspoređujući ih s pisanim dokumentima i svjedočenjima suvremenika, utvrdi što se dogodilo, i na koji način, žrtvama erupcije vulkana.

"To su elementi koji nam mogu pomoći da, na osnovu rekonstrukcije prošlosti, predvidimo i utvrdimo mjere zaštite od budućih erupcija bilo kojeg vulkana na svijetu", kaže prof. Petrone.

Glassified brain cells found in victim of Vesuvius eruption

(Image: © Pier Paolo Petrone, University Federico II of Naples, Italy) Preserved brain cells have been found in the remains of a young man who died in the eruption of Mount Vesuvius in A.D. 79. The brain cells' structure is still visible in a black, glassy material found in the man's skull.

Vulkan Vezuv iznad Napuljskog zaljeva, još je aktivnim i do sada je zabilježeno 50 erupcija, od kojih je ona iz 79. godine naše ere najrazornije i u kojoj su sasvim uništena i pokrivena slojevima pepela dva antička grada Pompeji i Herkulaneum.

Znanstvenici su naknadno utvrdili da je erupcija Vezuva 79. godine oslobodila stotinu tisuća puta jaču termalnu energiju nego dvije atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki.

Kopirati
Drag cursor here to close