Iz doba faraona

Egipat: Otkriven čuveni "Zlatni grad"

Nakon sedam mjeseci iskopavanja, otkriveno je nekoliko kvartova, uključujući pekaru sa pećnicama i keramikom, kao i administrativne i stambene četvrti.
Sci-Tech / Znanost | 10. 04. 2021. u 15:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arheolozi su otkrili ostatke drevnog grada u pustinji u blizini Luksora za koji kažu da je "najveći" ikad pronađen u Egiptu, a datira iz zlatnog doba faraona prije 3.000 godina.

Poznati egiptolog Zahi Hawass najavio je otkriće "izgubljenog zlatnog grada", rekavši kako je to mjesto otkriveno u blizini Luksora, gdje se nalazi čuvena Dolina kraljeva.

"Egipatska arehološka misija pod vodstvom dr. Zahi Hawass pronašla je grad koji je izgubljen pod pijeskom. Grad je star 3.000 godina, datira iz vremena vladavine Amenhotepa III, a nastavili su ga koristiti Tutankhamun i Ay", priopćio je tim za iskopavanja u četvrtak.

Tim je pronalazak nazvao "najvećim" drevnim gradom ikad otkrivenim u Egiptu, javlja CBS News.

Betsy Bryan, profesorica egipatske umjetnosti i arheologije na Univerzitetu Johns Hopkins, rekla je da je to otkriće "drugo najvažnije arheološko otkriće od grobnice Tutankamona" prije gotovo sto godina.

Otkriveni su nakit, posude od keramike u boji, amajlije skarabeja i cigle od blata s pečatima Amenhotepa III.

"Mnogi arheolozi tražili su ovaj grad i nikada ga nisu pronašli", rekao je Hawass, bivši ministar za antikvitete.

Tim je započeo iskopavanja u septembru 2020. godine, između hramova Ramzesa III i Amenhotepa III u blizini Luksora, oko 300 kilometara južno od Kaira.

"Nekoliko tjedana, na veliko iznenađenje tima, formacije od cigli od blata počele su se pojavljivati svugdje. Ono što su otkrili bilo je mjesto velikog grada u dobrom stanju očuvanosti, sa gotovo kompletnim zidovima i sa sobama ispunjenim alatima za svakodnevni život", avodi arhoeloški tim.

Nakon sedam mjeseci iskopavanja, otkriveno je nekoliko kvartova, uključujući pekaru sa pećnicama i keramikom, kao i administrativne i stambene četvrti.

Amenhotep III naslijedio je carstvo koje se protezalo od rijeke Eufrat u modernom Iraku i Siriji do Sudana i umro je oko 1354. godine prije nove ere.

Vladao je gotovo četiri desetljeća u periodu poznatom po svojoj raskoši i grandioznosti spomenika, uključujući Memnonove kolose - dvije masivne kamene statue u blizini Luksora koje predstavljaju njega i njegovu suprugu.

"Arheološki slojevi ležali su netaknuti tisućama godina, a nalazište je u odličnom stanju", navodi se u priopćenju.

Bryan je rekla kako će nam grad "pružiti rijedak uvid u život antičkih Egipćana u vrijeme kada je carstvo bilo najbogatije".

Tim navodi da su optimistični u pogledu otkrivanja daljnjih važnih nalaza, napominjući kako su otkrili grupe grobnica do kojih se dolazi silaskom niz "stube uklesane u stijenu", slične konstrukcije kao one pronađene u Dolini kraljeva.

Kopirati
Drag cursor here to close