U Stockholmu i Oslu

Nakon dvije godine održana svečana dodjela Nobelovih nagrada

Nakon pune dvije godine pandemijskih ograničenja danas su u Stockholmu dodijeljene Nobelove nagrade
Sci-Tech / Znanost | 10. 12. 2022. u 18:25 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon pune dvije godine pandemijskih ograničenja danas su u Stockholmu dodijeljene Nobelove nagrade za fiziku, medicinu, kemiju, književnost i ekonomiju, dok su na svečanosti u Oslu dodijeljene nagrade za mir.

Svečanosti održanoj u štokholmskoj koncertnoj kući (Konsert Huset) prisustvovala je švedska kraljevska obitelj, švedski premijer Ulf Kristersson, ministri, predstavnici diplomatskog zbora i dobitnici nagrada, kao i brojni gosti.

Nagradu za fiziku dobili su Alain Aspect, John F. Clauser, Anton Zeilinger; nagrada za kemiju Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal i K. Barry Sharpless; nagrada za fiziologiju/medicinu Svanteu Paabou, dok je nagrada za ekonomiju dodijeljena Benu S. Bernankeu, Douglasu W. Diamondu i Philipu H. Dybvigu.

Dobitnici nagrade za mir su osobe iz tri glavne države sudionice ukrajinskog sukoba: bjeloruski aktivist Ales Bjaljacki, koji se nalazi u bjeloruskom zatvoru, ruska nevladina organizacija “Memorial”, raspuštena po nalogu ruskog pravosuđa i ukrajinski Centar za građanske slobode (CCL).

Dobitnicima Nobelove nagrade uručene su diplome, Nobelova medalja i novčani ček od 900.000 eura.

Primajući prestižnu nagradu u Oslu, ukrajinski, ruski i bjeloruski dobitnici Nobelove nagrade za mir pozvali su svijet da ne polaže oružje u “ludom i zločinačkom” ratu koji je u Ukrajini pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin.

Zbog epidemije COVID-19 laureati iz 2020. i 2021. nisu mogli otputovati u glavni grad Švedske da bi preuzeli svoje nagrade.

Kopirati
Drag cursor here to close