Nova turistička atrakcija?

Na Blidinju otkriveni fosili morskih školjki stari 220 milijuna godina

Većinu pronađenih fosila ovih ogromnih školjki poklonio je muzeju u samostanu na Masnoj Luci
Sci-Tech / Znanost | 06. 08. 2018. u 16:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Doktor geologije Goran Glamuzina na Blidinju je došao do paleontološkog otkrića ogromnih, gigantskih fosilnih školjki starih 220 milijuna godina.

Znanstvenik Glamuzina tvrdi kako je to ''vrlo interesantno i atraktivno'' otkriće zbog toga što su te fosilne školjke ustvari morske školjke iz plićaka i grebena jednog drevnog oceana koje je bilo na samim vrhovima planina i Čvrsnice i Vrana, pri čemu se ovo nalazište krije na nadmorskoj visini od čak 1.500 i više metara ali je lako dostupno.

''S obzirom na tipični izgled ovih divovskih fosilnih školjki u obliku srca - naslovio sam ih kao - novi turistički brend Blidinja - Blidinjsko fosilno srce, što uistinu ovi fosili i jesu'', rekao je Glamuzina.

Većinu pronađenih fosila ovih ogromnih školjki poklonio je muzeju u samostanu na Masnoj Luci koji ima u planu predstavljati novu jedinstvenu geološku zbirku ovog dijela Hercegovine, u kojoj će osim trenutno pronađenih fosila biti izloženi i naknadno pronađeni kristali, stijene i minerali.

''Iako je muzej još uvijek u fazi uređivanja i opremanja, s obzirom na veliki broj dosadašnjih posjetitelja i turista u Masnoj Luci i Blidinju, sa svojim atraktivnim geološkim izlošcima biti će zasigurno jedan novi primamljivi mamac za sve buduće turiste i one koji bi željeli posjetiti ovaj jedinstveni planinski predio Hercegovine. K tome još više što se samo nalazište ovih prastarih fosila nalazi neposredno kod čuvenog hodočasničkog mjesta Dive Grabovčeve u okruženju prekrasne planinske prirode'', navodi Glamuzina.

Ovaj znanstvenik ovaj dio Hercegovine naziva rajskim predjelima, te dodaje da je Blidinje mnogo više no što se predstavlja, ''ono je prepuno izvanrednih prirodno-geoloških i ostalih kulturno-povijesnih te arheoloških atrakcija koje tek trebamo detaljno razotkriti i široj javnosti prezentirati'', rekao je Glamuzina.

 

Više o ovom otkriću pročitajte na blogu geologa Glamuzine.

Kopirati
Drag cursor here to close