Smanjuju rizik od zaraze

Japanci: Maske - zaštita i rizik

Pamučna maska smanjuje primanje virusa do 40 posto u odnosu na situaciju kad maske uopće nema.
Sci-Tech / Znanost | 23. 10. 2020. u 07:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japanski su istraživači dokazali da maske mogu pružiti zaštitu od čestica koronavirusa u zraku, ali čak ni maske profesionalne kvalitete ne mogu potpuno eliminirati rizik od zaraze.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Tokiju izgradili su sigurnu komoru s glavama lutaka okrenutima jedna prema drugoj.

Jedna glava, opremljena raspršivačem, simulirala je kašljanje i izbacila stvarne čestice koronavirusa. Druga je oponašala prirodno disanje s komorom za prikupljanje virusa koji prolaze kroz dišni put.

Pokazalo se da pamučna maska smanjuje primanje virusa do 40 posto u odnosu na situaciju kad maske uopće nema. Medicinska maska N95, koju koriste medicinski stručnjaci, zaustavlja čestice virusa do 90 posto. Međutim, čak i kad je maska N95 u potpunosti priljubljena za lice, neke se čestice virusa uspiju uvući, javlja Zimo.

Kad je maska stavljena na glavu lutke koja kašlje, pamučne i kirurške maske blokiraju više od 50 posto čestica virusa.

Sinergijski učinak nastao je u situaciji kada su maske imali i primatelj virusa i raspršivač virusa, napisali su istraživači u studiji objavljenoj u srijedu.

Sve je veće slaganje među zdravstvenim stručnjacima da se koronavirus može širiti zrakom. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) revidirali su ovog mjeseca svoje smjernice rekavši da patogen može satima ostati u zraku.

Druga je skupina japanskih istraživača uz pomoć superračunalnih simulacija pokazala da vlažnost zraka znatno utječe na to kako se virusne čestice šire zrakom.

Kopirati
Drag cursor here to close