Testiranja u tijeki

Do kraja listopada znat će se je li Pfizerovo cjepivo učinkovito

Pfizerovo cjepivo, koje se razvija u suradnji s njemačkom biotehnološkom tvrtkom BioNtech već je u proizvodnji, a Bourla je istaknuo da su dosad proizvedene stotine tisuća doza.
Sci-Tech / Znanost | 14. 09. 2020. u 11:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pfizer  / Pfizer

Izvršni direktor Pfizera, Albert Bourla izjavio je za CBS da će do kraja listopada vjerojatno biti poznato djeluje li eksperimentalno cjepivo te američke farmaceutske tvrtke za covid-19, koje je u fazi kliničkih ispitivanja, prenosi CNN.

''U najboljem slučaju vjerujemo da su prilično dobri izgledi, a oni iznose više od 60 posto, da ćemo do kraja idućeg mjeseca doznati je li cjepivo učinkovito'', kazao je za CBS.

Albert Bourla je rekao da ne zna koliko će vremena nakon toga trebati da cjepivo dobije licencu regulatornih tijela, javlja HRT.

Pfizerovo cjepivo, koje se razvija u suradnji s njemačkom biotehnološkom tvrtkom BioNtech već je u proizvodnji, a Bourla je istaknuo da su dosad proizvedene stotine tisuća doza.

Otkrio je da će broj osoba koji će biti cijepljene u sklopu treće faze kliničkih ispitivanja biti povećan s prvobitno planiranih 30.000 na 44.000 te da će starosna i rasna struktura primatelja cjepiva biti proširena zbog većeg obima i pouzdanosti prikupljenih podataka o njezinim učincima.

Bourla je rekao i da će problem predstavljati distribucija cjepiva. Otprema lijekova je složen proces, posebno kada su za njihovo skladištenje potrebni posebni uvjeti. No dodao je da u Pfizeru otprije dobro znaju na koji način to realizirati.

Kada je posrijedi populacija koja će prva biti cijepljena, Bourla je kazao kako smatra da bi o tomu odluku trebale donijeti vlasti, primjerice američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kopirati
Drag cursor here to close