Široki Brijeg

Čović otvorio Međunarodno znanstveno-stručni skup Kulturna baština i identitet Hrvata u BiH

Obraćajući se nazočnima predsjednik Čović je istaknuo važnost očuvanja baštine i identiteta Hrvata u BiH.
Sci-Tech / Znanost | 11. 11. 2022. u 13:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović danas je u Širokom Brijegu otvorio Međunarodno znanstveno-stručni skup Kulturna baština i identitet Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Međunarodno znanstveno-stručni skup zajednički organiziraju: Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine iz Širokoga Brijega, Institut za migracije i narodnosti iz Zagreba, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Udruga hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u Bosni i Hercegovini.

Obraćajući se nazočnima predsjednik Čović je istaknuo važnost očuvanja baštine i identiteta Hrvata u BiH. Kazao je kako nam trebaju znanstveno-stručni skupovi, trebaju nam svi oblici zaštite tradicije, kulturne baštine, ''moramo to izvući na površinu'', istaknuo je predsjednik Čović.

''Želim vam uspjeh kroz predviđena izlaganja danas, ali i da nastavimo dalje raditi. Uvjeren sam, da ćemo samo na taj način svjedočiti da smo dio moderne Europe, modernog svijeta i da smo već utkani u svaku poru civilizacijskih vrijednosti. Moramo to još jače naglasiti, prezentirati javnosti, znati uistinu kazati da hrvatski narod je jako umrežen na ovim prostorima, i upravo kroz znanstveno-stručna predavanja dati doprinos da na poseban način svjedočimo'', kazao je predsjednik Čović na otvaranju Međunarodno znanstveno-stručnog skupa Kulturna baština i identitet Hrvata u Bosni i Hercegovini, te je iskazao uvjerenje da će se na ovakav način graditi i nacionalna kultura Hrvata.

Cilj znanstveno-stručnoga skupa je valorizacija elemenata tradicijske kulturne baštine Hrvata u Bosni i Hercegovini u pogledu novih znanstvenih spoznaja istraživanja kulturno-povijesnoga identiteta.

U skladu s tim, znanstveno-stručni skup obrađiva teme: Povijesni identitet Hrvata u BiH naspram drugih naroda, Jezik kao živa baština, Religijska baština u očuvanju identiteta, Kulturno-umjetnička društva kao čuvari tradicijske kulture, Primjena suvremenih tehnologija u očuvanju kulturnoga nasljeđa, Socio-demografska kretanja i njihov utjecaj na oblikovanje suvremenih identiteta, priopćio je HDZ BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close