Distanca

Cijelo vrijeme nas pogrešno udaljavaju!

Psiholozi ističu kako se socijalne distance odnose na distance u socijalnim atributima, kao što su prihodi, obrazovanje, rasa, spol...
Sci-Tech / Znanost | 16. 04. 2020. u 09:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvo psihologa Brčko distrikta kao strukovno udruženje u priopćenju za javnost ukazuje na pogrešnu upotrebu terminologije koja je vezana za psihološku znanost a odnosi se na miješanje pojmova socijalne i fizičke distance.

''S uvođenjem preventivnih mjera u borbi protiv širenja pandemije izazvane virusom Covid-19, a po preporukama nadležnih zdravstvenih organa, nerijetko u medijima, a i generalno u javnosti, dolazi do miješanja pojmova socijalne i fizičke distance. Zbog toga želimo skrenuti pažnju na značenje ova dva pojma sa stanovišta struke pozivajući se na objašnjenje našeg sugrađanina, kolege i člana Društva psihologa Brčko distrikta BiH profesora dr. Miroslava Gavrića, koji u svojoj knjizi o socijalnim distancama jasno razgraničava pomenute fenomene'',, navodi se u priopćenju.

Ističe se kako se socijalne distance odnose na distance u socijalnim atributima, kao što su prihodi, obrazovanje, rasa, spol...

''Također možemo govoriti i od statusnim distancama koje se odnose na razlike u prestižu ili razlike u moći, kao i klasne distance koje se odnose na superiornost jedne osobe u odnosu na drugu. Fizička distanca se odnosi na fizičku liniju odstojanja između dvije osobe'', navodi u priopčenju prof dr Gavrić.

Kopirati
Drag cursor here to close