BHAAAS i Mediacentar

Pokreće se projekt razvoja znanstvenog novinarstva u BiH

Osnovni cilj aktivnosti je proširiti svijest među mladim ljudima o značaju adekvatnog i vjerodostojnog informiranja javnosti o znanstvenim temama.
Sci-Tech / Znanost | 12. 04. 2021. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i znanosti (BHAAAS), u partnerstvu sa Mediacentrom Sarajevo, uz podršku Fonda Otvoreno Društvo BiH i marketing agencije Republic iz Sarajeva, pokreće šestomjesečni projekt razvoja znanstvenog novinarstva u Bosni i Hercegovini.

Koristeći pandemiju kao glavni fokus projekta, novinari, medijski profesionalci, studenti i drugi zainteresirani imat će jedinstvenu priliku da steknu i primijene znanje u sferi znanstvenog novinarstva, ponude i realiziraju svoje ideje za poboljšanje izvještavanja o znanstvenim temama, te da surađuju sa stručnjacima iz regije i šire.

Projekt će početi istraživanjem gdje će se kroz analizu izvještavanja bh. medija o cjepivima i fokus grupu u kojoj će sudjelovati znanstvenici i novinari, identificirati ključni trendovi i izazovi u izvještavanju o pandemiji i drugim temama znanstvene prirode.

U travnju će biti održan dvodnevni hakaton za mlade posvećen rješenjima za promociju znanstvenog novinarstva a u svrhu bolje informiranosti građana. Osnovni cilj aktivnosti je proširiti svijest među mladim ljudima o značaju adekvatnog i vjerodostojnog informiranja javnosti o naučnim temama.

U srpnju će biti održana trodnevna online konferencija na kojoj će profesionalni znanstveni novinari i drugi stručnjaci iz regije i šire održati predavanja i radionice sa jedinstvenim edukacijskim sadržajem.

Kao finalna aktivnost projekta, kroz otvoreni poziv i proces selekcije, 7 izabranih novinara će dobiti stipendiju za pisanje i objavu visokokvalitetnog izvještaja na neku od znanstvenih tema, uz kontinuiranu podršku mentora (znanstvenika i medijskih stručnjaka). Iza ovog projekta medijskoj i znanstvenoj zajednici ostaće na raspologanju resursi i znanja koja će koristiti za dalji razvoj i unapređenje znanstvenog novinarstva u Bosni i Hercegovini.

''Znanost i pitanja znanstvene prirode sve više postaju neizbježan dio javne rasprave. Od globalnog zagrijavanja pa do COVID-19 pandemije s kojom se suočavamo, jasno je da naša egzistencija zavisi od znanosti. Samim tim, od velike je važnosti da je javnost adekvatno informirana o ovim temama i da se gradi određenu razinu znanstvene pismenosti u društvu. Mediji su jedan od glavnih platformi kroz koju se ovo postiže. Međutim, ne treba sve prepustiti novinarima, smatram da novinari i znanstvenici treba da surađuju mnogo više i zajednički rade na formiraju javnog mnijenja. Zbog toga će ovaj projekt raditi na spajanju upravo ova dva svijeta'', kazala je dr. Ljiljana Đukanović, članica BHAAAS-a i rukovoditeljica projekta.

Vrlo specifična znanja iz oblasti prirodnih nauka, razumijevanje različitih farmaceutskih i zdravstvenih pojmova i procesa, u vrijeme pandemije COVID-19 pokazala su se izuzetno važnim za novinare i urednike kako bi sve ovo što se dešava i sami razumjeli, a onda o tome i izvijestili i objasnili širokoj javnosti, podsjeća Elvira Jukić-Mujkić, urednica u Mediacentru Sarajevo.

''Pogođeni ovakvom krizom i u tom smislu nepripremljeni, bez jednostavno dostupnih i sustavnih edukativnih materijala, mnogim novinarima je razumljivo bilo veoma teško da postavljaju precizna pitanja, da prave kvalitetne izvještaje i da javnosti prenesu najvažnije što treba da znaju kako bi razumjeli šta se dešava, šta uraditi i gdje je rješenje. Upravo je kvalitetan zajednički rad naučnika i novinara dio rješenja i vjerujem da će edukacije o znanstvenom novinarstvu dati koristi i medijima i široj javnosti'', kaže Jukić-Mujkić.

Kopirati
Drag cursor here to close