Utrka za lijekom

AstraZeneca cjepivo protiv COVID-19 moglo bi biti spremno u prosincu

Izvršni direktor farmaceutskog diva AstraZeneca objavio je u subotu da bi cjepivo protiv koronavirusa moglo biti spremno za uporabu krajem prosinca, a čeka se odobrenje.
Sci-Tech / Znanost | 09. 11. 2020. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regulatori stalno rade s našim podacima. Budu li brzi, kada budemo spremni možemo početi cijepiti ljude u siječnju, moguće krajem prosinca, rekao je Pascal Soriot, a prenosi švedski list Dagens Nyheter.

Anglošvedski proizvođač lijekova u suradnji s britanskim Sveučilištem Oxford razvija cjepivo protiv koronavirusa i upravo se njihov rad svrstava među one koji najviše obećavaju u utrci za lijekom protiv pandemije COVID-19.

Možda nikada nećemo zaraditi novac (tim cjepivom), nitko ne zna koliko često ćemo morati cijepiti, rekao je Soriot pa objasnio: Bude li cjepivo vrlo učinkovito i ako će štititi ljude mnogo godina i bolest nestane, onda tržišta neće biti.

Međutim, mnogi stručnjaci vjeruju da će biti potrebno ponovno cijepljenje, javlja Zimo.

Ako se to bude moralo raditi svake godine tada možemo zarađivati na cjepivu od 2022, kazao je.

Cjepivo je u rujnu ušlo u treću fazu ispitivanja, no moralo je privremeno biti zaustavljeno zbog zdravstvenih tegoba jednog volontera u Britaniji, ali je poslije nastavljeno.

Europska unija, Sjedinjene Države, Velika Britanija, Japan i Brazil potpisali su prve ugovore s AstraZenecom za isporuku cjepiva bude li ono odobreno.

Kopirati
Drag cursor here to close