Dokazano

Arheološka istraživanja na Libu: Pronađeni nalazi iz prapovijesnog doba i antike

Sci-Tech / Znanost | 27. 08. 2022. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavljanje preliminarnih arheoloških istraživanja na Libu održano je u petak u kinodvorani KIC-a u Tomislavgradu.

Predavanje su održali domaći arheolog Stipan Dilber i Tino Tomas s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a ono se odnosi na razdoblje od 2020. do 2021.

Na samom početku prisutnima se obratio student i predsjednik Udruge za zaštitu prirode Kongora Jozo Jolić. Ova udruga je idejni začetnik i pokretač istraživanja na Libu, prenosi Tomislavcity.

Veliko otkriće

U svom izlaganju Stipan Dilber osvrnuo se na detaljan povijesni kontekst i značaj Liba. Pozvao se pri tome na povijesnu literaturu te neke autoritete i imena s područja arheologije, kao što su Carl Patsch, koji je po njemu najvažniji istraživač Duvanjskog polja, Marin Zaninović, Ivo Bojanovski, Darko Periša i drugi.

Foto: Tomislavcity / Arheološka istraživanja na Libu: Pronađeni nalazi iz prapovijesnog doba i antike

Dilber je istaknuo da je ovo istraživanje bitno zato što je prvo sustavnog karaktera, sva prethodna su bila površnog tipa. Osvrnuo se i na ilegalno pribavljanje artefakata i na to zašto je bitno spriječiti ih.

Tino Tomas je informirao javnost o tijeku, naravi i ciljevima arheoloških istraživanja na Libu. Nalazi koji su pronađeni datiraju iz prapovijesnog doba i antike, ali i novog vijeka. Neki od bitnijih su karbonizorane pšenične žitarice, fragmenti keramike te ljudske i životinjske kosti.

U zaključnom dijelu Tomas je istaknuo da iako su ova istraživanja bila skromnog karaktera, dala su solidne rezultate. Unatoč tome što nisu još uvijek uspjeli odgovoriti na ključna pitanja, mogu im služiti kao koristan orijentir u kojem smjeru se trebaju kretati daljnja istraživanja na brdu Lib.

Istaknuo je i važnost očuvanja kulturno-povijesne baštine jer je ona i u turističkom smislu sposobna stvoriti atmosferu destinacije, a dvije destinacije sa identičnom kulturno povijesnom baštinom, kako je rekao, ne postoje.

Brončana maskica iz rimskog razdoblja 

Predavanje je izazvalo veliki interes Duvnjaka i stručne javnosti iz BiH i Hrvatske.

Radi se o jako značajnom arheološkom lokalitetu koji do sad nije istraživan, a koji kao posebnu zanimljivost ukazuje da je upravo ovdje bio predrimski Delminij- centralno naselje Delmata po kojem je i Dalmacija dobila ime.

Sama tema je zainteresirala i stručnu javnost ne samo iz BiH, već i iz Hrvatske. Skupu su prisustvovali predstavnici Sveučilišta u Mostaru, Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije, Općine Tomislavgrad, Splitsko- dalmatinske županije, Grada Splita, Muzeja grada Kaštela, Muzeja cetinske krajine, Turističke zajednice grada Sinja i Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske.

Posebnu zanimljivost izazvao je bogati arheološki materijal od kojih je svakako najzanimljivija bila brončana maskica iz rimskog razdoblja.

Ovo predavanje samo je jedno u nizu planiranih aktivnosti prekogranične suradnje čiji je cilj provedba daljnjih istraživanja bogate kulturne baštine i razvoja destinacije, kazala je Kristina Nuić Prka, predsjednica Zajednice društva turističkih vodiča Hrvatske, koja je također nazočila ovoj prezentaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close