Porijeklo novih patogena

WHO želi najbolje umove za istraživanje virusa koji prelaze sa životinje na čovjeka

"U posljednjih 20 godina imali smo mnogo takvih patogena, SARS, MERS, različite ptičje gripe, ziku i, naravno, SARS-CoV-2", rekla je Van Kerkhove.
Sci-Tech / Znanost | 21. 08. 2021. u 08:30 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u petak da traži najbolje znanstvene umove koji će istraživati nove patogene sposobne za prijelaz sa životinja na čovjeka i izazivanje nove pandemije.

WHO je vrhunske znanstvenike pozvao da apliciraju za članstvo u panelu koji će se službeno zvati Znanstvena savjetnička skupina za porijeklo novih patogena.

"Trebaju nam najbolji umovi", kazala je Maria van Kerkhove, čelnica Odjela WHO-a za nove bolesti i zoonoze.

Panel će se sastojati od 25 stručnjaka i očekuje se da će se krajem rujna prvi put virtualno sastati.

"U posljednjih 20 godina imali smo mnogo takvih patogena, SARS, MERS, različite ptičje gripe, ziku i, naravno, SARS-CoV-2", rekla je Van Kerkhove.

Van Kerkhove, američka epidemiologinja koja je prva stručnjakinja WHO-a za covid-19, prisjetila se kako je bilo potrebno više od godine da se otkrije da su jednogrbe deve bile posrednik u prijelazu Bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS) na čovjeka.

Novi panel će sastaviti globalni okvir za proučavanje životinja, ljudi, hrane, okoliša, biosigurnosti i protokola za laboratorijska postupanja kad se pojavi novi patogen, rekla je.

“Želimo biti sigurni da imamo adekvatan tehnički i znanstveni okvir za idući put… jer će ga biti”, naglasila je.

Panel će uz to razmotriti napredak na proučavanju porijekla virusa SARS-CoV-2 koji se pojavio u Kini krajem pretprošle godine.

Tim stručnjaka WHO-a i kineski znanstvenici zajednički su utvrdili u ožujku da je taj virus sa šišmiša prešao na čovjeka preko druge životinje koja je bila posrednik, ali su o tome potrebna dodatna istraživanja.

Kopirati
Drag cursor here to close