FDA

Duhanski proizvodi modificiranog rizika su rezultat ozbiljnog znanstvenog rada

Proizvodi koji zagrijevaju, a ne sagorijevaju duhan spadaju u 'najmlađe' manje štetne alternative na svjetskom tržištu i njihova ključna razlika u odnosu na klasične cigarete je što se njihovim korištenjem ne emitira duhanski dim, već aerosol.
Sci-Tech / Znanost | 01. 11. 2020. u 14:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijest da je američka Agencija za hranu i lijekove u srpnju ove godine, IQOS, bezdimni duhanski uređaj klasificirala kao "duhanski proizvod modificiranog rizika" izazvala je veliku pažnju znanstvene zajednice, ali i otvorila mogućnost velikom broju odraslih pušača da uvide da duhanske alternative mogu napraviti razliku u njihovom životu.

Upravo to, odnosno, koji stupanj znanstvenih provjera i dokaza je potreban da se donese ova odluka bila je tema nedavno održanog panela "Duhanski proizvodi modificiranog rizika", održanog u okviru godišnje konferencije o duhanu.

Na njoj su sudjelovali brojni medicinski radnici, znanstvenici, predstavnici regulatornih tijela i duhanske industrije, dok je sam predstavnik spomenute agencije, Benjamin Apelberg, direktor odjela za zdravstvenu zaštitu stanovništva pri Centru za duhanske proizvode u okviru FDA, pojasnio što je to proizvod modificiranog rizika.

Foto: USA Today / Sjedište američke Agencije za hranu i lijekove

"Proizvod koji predstavlja manji rizik od obolijevanja, odnosno onaj koji je ratificiran kao manje štetan u odnosu na druge duhanske proizvode je duhanski proizvod modificiranog rizika“, naglasio je on. Osvrćući se na jedini proizvod koji je ove godine dobio tu oznaku, IQOS, uređaj kompanije Philip Morris, istaknuo je: "Oznaka duhanskog proizvoda modificiranog rizika data je IQOS-u na osnovu predstavljenih naučnih dokaza koji idu u prilog tome da ovaj proizvod ne sagorijeva duhan, da ima značajno smanjenju proizvodnju štetnih i potencijalno štetnih kemikalija, i da potpuni prelazak s običnih cigareta na IQOS zaista smanjuje izloženost organizma štetnim i potencijalno štetnim kemikalijama".

Da bi neki proizvod dobio oznaku modificiranog duhanskog proizvoda, FDA mora biti sigurna da proizvod ispunjava sve predviđene standarde, a nakon što se taj proizvod nađe na tržištu, teško je točno predvidjeti sve što se može dogoditi.

Zato FDA opet mora biti sigurna da kretanja ponašanja proizvoda na tržištu spadaju u raspon predviđenih i planiranih, i da je u skladu s promocijom javnog zdravlja. FDA mora imati pristup istraživanjima, metodama njihovog prikupljanja informacija i dokaza i analize prikupljenih podataka.

Proizvodi koji zagrijavaju, a ne sagorijevaju duhan spadaju u 'najmlađe' manje štetne alternative na svjetskom tržištu i njihova ključna razlika u odnosu na klasične cigarete je što se njihovim korištenjem ne emitira duhanski dim, već aerosol.

"Aerosol je ključni faktor zbog kojeg je IQOS sistem od srpnja uvršten u proizvode modificiranog rizika. Njegovim korištenjem ne stvara se dim i time se umnogome smanjuje emitiranje štetnih materija u odnosu na klasične cigarete koje sagorijevaju duhan", istaknuo je Apelberg.

Bitna karakteristika koja ide uz ovu klasifikaciju je ta da ona traje pet godina, a produženje ove oznake slijedi nakon podnošenja obimnih istraživanja koja slijede nakon plasiranja proizvoda na tržištu, te obaveznih godišnjih izvještaja i dodatnih znanstvenih dokaza koji moraju ne samo dati nove dokaze i istraživanja, već i dodatno potkrijepiti prvobitne tvrdnje.

Također, ovo je odluka koja se odnosi na pojedinačan proizvod, ne na čitavu grupu proizvoda i u svakom trenutku se može povući. Zato se od proizvođača zahtjeva konstantno poštivanje regulativa, a za pušače predstavlja potvrdu da, ako se ne odreknu svoje loše navike, nju mogu promijeniti i okrenuti se provjerenim manje štetnim alternativama, zaključuje Apelberg.

Kopirati
Drag cursor here to close