Einstein

65 godina od smrti velikog uma

U Njemačkoj je živio do dolaska nacista na vlast 1933. godine, kada je emigrirao u SAD, gdje je i umro.
Sci-Tech / Znanost | 18. 04. 2020. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački fizičar židovskog porijekla Albert Einstein, najistaknutiji teoretičar novije epohe u fizici, tvorac teorije relativiteta, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, umro je na današnji dan 1955. godine.

Studirao je matematiku i fiziku na Politehnici u Zürichu, gdje je dobio švicarsko državljanstvo i oženio se srpskom matematičarkom Milevom Marić, koja je, prema novijim relevantnim istraživanjima, imala znatno veću ulogu u njegovom znanstvenom radu nego što se pretpostavljalo, piše Srna.

Izvanredni profesor u Zürichu postao je 1909, a 1914. godine direktor Kaiser-Wilhelmova instituta u Berlinu i član Pruske akademije znanosti, pa je ponovo primio njemačko državljanstvo.

U Njemačkoj je živio do dolaska nacista na vlast 1933. godine, kada je emigrirao u SAD, gdje je i umro.

Einstein je 1905. godine objavio specijalnu, a 1916. opću teoriju relativnosti.

Objasnio je 1905. godine zakon fotoelektričnog efekta pomoću kvantne teorije. Razvio je teoriju fizičkog polja, tražeći vezu među gravitacijskim i elektromagnetnim poljima.

Rasprave o sveobuhvatnosti i osnovanosti teorije relativiteta još traju, ali je u svakom slučaju njegov znanstveni rad izmijenio predstavu o svijetu i svemiru i postavio temelj novih znanosti.

Osim teorije relativnosti, Einstein je fizici dao i druge vrlo važne prinose. Godine 1905. uveo je hipotezu o kvantima svjetlosti ili fotonima, to jest pretpostavku da se svjetlost može shvatiti i korpuskularno, kao roj čestica, kada treba objasniti neke pojave, napose fotoelektrični učinak. Analiza te pojave pokazuje da se ona može lako objasniti ako se pretpostavi da postoje kvanti svjetlosti, a da ostaje nerazumljiva na temelju predodžbe svjetlosti kao elektromagnetskih valova.

Einstein i Milena dobili su izvanbračnu kćerku, Lieserl Einstein, rođenu u siječnju 1902. Sudbina ovoga djeteta do danas je nepoznata. Neki vjeruju da je ona umrla odmah po rođenju, dok drugi vjeruju da su je roditelji dali na usvajanje.

Einstein je rođen u gradu Ulm, u Njemačkoj, 14. ožujka 1879. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close