Jednostavno

Smanjite korištenje društvenih mreža u tri koraka

Previše vremena provodite na društvenim mrežama? Smanjite to u tri jednostavna koraka
Sci-Tech / Tehnologija | 29. 09. 2020. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogi se žale kako im zbog stalnog gledanja novosti po društvenim mrežama pati mentalno zdravlje.

Ako mislite da ste ovisni o društvenim mrežama, vjerujte da niste sami, puno je onih koji većinu dana provode upravo na društvenim mrežama, a posebno danas kada smo i osuđeni na to da prijatelje viđamo rijetko i da naš društveni život pati. Dakle opet niste sami ako ste za ovo vrijeme pandemije previše vremena provodili na društvenim mrežama.

Osim osjećaja straha od budućnosti i novonastale situacije, „život“ na društvenim mrežama može biti razlog zašto ste stalno loše volje pa čak i anksiozni.

„Umjesto odlaska na posao ujutro ili izlaska u grad navečer, shvatila sam da cijelo vrijeme sjedim u kući i većinu vremena provodim na društvenim mrežama i da to počinje utjecati na moju psihu“, pojasnila je situaciju Marnie Vinall, novinarka portala Health.com. Kako bi si pomogla, odlučila je nešto napraviti i u tome uspjela, a ovo su savjeti koje nudi.

1. Onemogućite si pristup društvenim mrežama

„Obrisala sam svoje profile na društvenim mrežama na mobitelu jer je on uvijek pokraj mene i vrlo je lako otključati mobitel i pregledati društvene mreže. Kad god sam uzela mobitel u ruke, kako bih pogledala vijesti ili kakvo će vrijeme biti, uvijek bih nekako završila na društvenim mrežama“, pojašnjava. Uklanjanjem aplikacija s mobitela otežava posjet društvenim mrežama i ta se navika brzo pretvori u svjesnu odluku ako vam nije „pri ruci“ ono što tražite.

2. Napravite raspored korištenja

Nakon brisanja aplikacija s mobitela, pokušajte si zadati da u danu samo sat vremena provodite na društvenim mrežama i to samo putem kompjutora/laptopa. Jasno je da društvene mreže imaju svoju svrhu i da, posebno danas, možete pogledati što vam koji prijatelj radi, možete čak pronaći posao ili najjeftiniju verziju putovanja kojeg dugo planirate i naravno, ponekad se dobro nasmijati. Poanta nije u potpunom isključivanju s društvenih mreža, već obzirno korištenje istih.

„Svakog dana oko podne ili navečer sebi dozvolim sat vremena koje ću provesti na društvenim mrežama. Pogledam što se događa i što moji prijatelji rade i o čeku diskutiraju. Tad ugasim preglednik i ostavim ga tako ostatak večeri“, pojašnjava Vinall. Ovo je odličan način da steknete novu naviku i malo vježbate disciplinu.

3. Budite selektivni

Kako nećete moći tako lako kliknuti na aplikacije, odjednom ćete imati više vremena za druge stvari, poput čitanja knjiga, novina ili slušanja glazbe. Da ne spominjemo koliko ćete više vremena imati za one prave razgovore. Pa tako umjesto silnih komentare o trenutnoj pandemiji možete potražiti informacije iz provjerenih izvora.

„Fokusiram se na sadržaje koji imaju više smisla, a moje mentalno zdravlje je puno bolje“, naglašava autor teksta.

Postoji jasna poveznica između društvenih mreža, anksioznosti i depresije i osjećaja usamljenosti. Na sreću postoji jednostavan način da si pomognete a to je da koristite mobitel puno manje i isprobate gore navedene savjete. Dobro je osvijestiti da društvene mreže nisu samo problem mladih ljudi, bez obzira na godine, one služe kao mehanizam za borbu protiv dosade, nestrpljivosti ili straha i puno odluka donosimo na osnovu onoga što vidimo na društvenim mrežama, a često i one o zdravlju.

Kako trenutno stanje u svijetu utječe na psihu svih stanovnika zemlje, dozvolimo si mali predah i na kratko se maknite od stalnog gledanja u mobitel.

Kopirati
Drag cursor here to close