Poruka iz Davosa

Društvene mreže su rasadnik ekstremizma  

Suočen s kritikama da gubi bitku s ekstremizmom, Facebook je lani objavio niz mjera protiv dezinformiranja birača uoči američkih predsjedničkih izbora u studenom.
Vijesti / Svijet | 23. 01. 2020. u 07:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvene mreže postale su rasadnik ekstremizma koji se koristi za podrivanje demokracije, zaključila je u srijedu u Davosu stručna skupina, pozivajući na reforme kojima će se obnoviti povjerenje u vlast i otkloniti ekstremističke sadržaje.

Povjerenstvo za izbore i demokraciju u digitalnom dobu Kofi Annan zaključilo je u izvješću da se dezinformacije koriste kao oružje za diskreditiranje demokratskih institucija kojima se sije društveno nepovjerenje i napadaju politički kandidati, piše Hina.

Društveni mediji pokazali su se kao korisni alat ekstremističkih skupina za slanje poruka mržnje i poticanje na nasilje, upozorila je skupina, navodeći kao primjer izbore u SAD-u, Filipinima i Nigeriji.

Suočen s kritikama da gubi bitku s ekstremizmom, Facebook je lani objavio niz mjera protiv dezinformiranja birača uoči američkih predsjedničkih izbora u studenom.

Ta platforma za razmjenu informacija objavila je također da je uklonila ruske račune koji ciljaju na američke birače na Instagramu.

Rusiju se već dulje vrijeme optužuje za uplitanje u američke predsjedničke izbore 2016., dok je britanska tvrtka Cambridge Analytica ugašena nakon što je otkriveno da je prikupila podatke oko 87 milijuna ljudi, većinom iz Sjedinjenih Država kako bi ih iskoristila u političkim kampanjama.

"Strane vlasti posljednjih godina koriste društvene mreže i internet kako bi se uplitale u izbore širom svijeta", zaključilo je u izvještaju Povjerenstvo Kofi Annan.

Kopirati
Drag cursor here to close