Ranko Rajović

Poznati stručnjak za razvoj mozga djece: Video igrice imaju isti učinak kao droga

O utjecaju ekrana na razvoj dječjeg mozga, u podcastu portala Bljesak Rastući s djecom, govorio je i dr. Ranko Rajović, osnivač NTC učenja
Sci-Tech / Tehnologija | 01. 04. 2024. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas su djeca gotovo od samog rođenja izložena utjecaju raznih ekrana – televizora, mobitela, tableta... Čak i ako ste odlučili zaštiti dijete od ekrana u svom domu, ipak će se s njima susresti ili u gostima ili u javnom prostoru, ugostiteljskim objektima, pa čak i u vrtiću.

Praktički je nemoguće dijete izolirati od ekrana, a postavlja se pitanje je li to uopće potrebno s obzirom na to da živimo u digitalnom dobu. Međutim, brojna znanstvena istraživanja i stručnjaci iz raznih oblasti sve više pozivaju roditelje na razborito korištenje ekrana i smanjenu izloženost djece istima.

Najopasniji mobilni telefoni

O utjecaju ekrana na razvoj dječjeg mozga, u podcastu portala Bljesak Rastući s djecom, govorio je i dr. Ranko Rajović, osnivač NTC učenja, poznati internist i endokrinolog koji primjenjuje medicinska saznanja u pedagogiji.

Ističe kako su najopasniji mobilni telefoni pri čemu je najvažnije da se roditelji educiraju o aplikacijama koje će pratiti što djeca rade i koliko su dugo pred ovim tipom ekrana. Mobitele uspoređuje s drogom, navodeći kako video igrice zapravo izazivaju isti učinak kao droge, zbog količine dopamina koja se luči u vrlo kratkom vremenu.

Video: Ranko Rajović

''Dijete ne može pratiti sebe. Ne može sebi napraviti granicu, jer telefon je kao vrste droge. Djeca su na dopaminu, iščekuju prelazak nove razine, onda dođe nova razina, idu hormoni sreće, to je nagrada, uradili su  neki zadatak. Onda opet ide drugi nivo, iščekivanje, dopamin, onda ide novi nivo, to je doslovno promjena hormona sreće dopamina svake dvije minute. Kad izađu iz video igrice, njima je sve dosadno, i gdje se hoće vratiti? U virtualni svijet!'' – ističe Rajović.

Opasan virtualni svijet

A virtualni svijet je itekako opasan, poput mračne ulice u kojoj roditelji ne znaju što im djeca rade, posebno kad su na društvenim mrežama.

''Kada dijete dođe u društvene mreže, na njega više ne utječu roditelji, prijatelji i susjedi. Na njega utječu nepoznati ljudi. Pa tko odgaja naše dijete? Tko odlučuje što će naše dijete raditi? Zato je važna kontrola, jer dijete sebe ne može kontrolirati. Zato ima roditelje'', zaključuje dr. Rajović i poziva roditelje na odgovornost i vođenje djece kroz zdravo korištenje neizbježnih tehnologija kojima smo svi okruženi.

Kopirati
Drag cursor here to close