Nema se para, nema se čim

Političari o BHRT-u i utakmicama reprezentacije

Zbog složene i loše finansijske situacije, BHRT ne prenosi važne sportske događaje, a BiH nema ni usvojenu listu važnih događaja...
Sci-Tech / Tehnologija | 07. 07. 2021. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zukan Helez, zastupnik SDP-a, je na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH postavio zastupničko pitanje o tome što Radio televizija Bosne i Hercegovine (BHRT), kao javni servis, ne prenosi svjetske sportske manifestacije i zašto nema prijenosa državnih reprezentacija.

Uspjeh košarkašica

''Građani me pitaju zašto nisu mogli pratiti uspjeh naših košarkašica koje su zauzele peto mjesto na Eurobasketu'', kazao je Helez.

Vojin Mitrović, ministar komunikacija i prometa BiH rekao je da zbog složene i loše financijske situacije, BHRT ne prenosi sportske događaje, prenosi Dnevni Avaz.

''Jedan od razloga je taj što BiH nema usvojenu listu o važnim događajima. Ministarstvo je predložilo ovu listu, ali smo dobili negativna mišljenja od nadležnih komisija'', rekao je Mitrović.

Prava na prijenos

Dodao je da je jasno da medijska kuća koja je od UEFA-e otkupila prava, ta prava prodaje po cijeni većoj od otkupne, četiri do pet puta.

''Moramo promatrati način kako se kupuju prava na prijenos, to je tržišna utakmica i BHRT u ovakvoj financijskoj situaciji se nije mogao takmičiti s televizijom koja je dobila pravo na prijenos. Postoje dva načina, a to je usvajanje liste važnih događaja i onako se može eliminirati dominacija medija koji su financijski moćniji'', istaknuo je Mitrović.

Drugi problem je, smatra Mitrović, taj što Parlament koji je osnivač BHRT mora usuglasiti stabilno financiranje BHRT-a.

Kopirati
Drag cursor here to close