Nadzor

Ljubuški postaje mjesto pametnih kuća

"Na primjer, ja dolazim kući, automatski mi se otvara kapija, otvara se garaža, pali mi se svjetlo u garaži i gasi se alarmni sustav da ja nisam ni dirnuo mobitel, znači pomoću GSP lokacije", dodaje mladi inženjer.
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 01. 2020. u 07:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Wikimedia / Ljubuški

U današnje vrijeme kad većina nas koristi pametne telefone, tablete i računala u svakodnevnom životu, polako se razvija i veća želja za jednostavnijim upravljanjem životnim prostorom. Najpopularnije tehnološko rješenje za to je u sustavu pametnih kuća.

Federalna televizija objavila je kako je jedan takav, i to u vlastitom obiteljskom domu, razradio mladi Ljubušak Rade Bebek. Njegova je želja ohrabriti i druge da ustraju na svojim idejama.

Rade je mladi inženjer telekomunikacija. Uz svakodnevni posao u struci i onaj obiteljski u Ljubuškom u proizvodnji cvijeća - ima vremena i za svoj hobi. Programiranje i elektronika su mu strast. Od instalacije jedne pametne žarulje - postigao je to da upravlja i nadzire osnovne funkcije svoje obiteljske kuće putem mobitela.

"Meni je bila ideja da ja sve to napravim u jednoj aplikaciji gdje ću moći upravljati električnom bravom, garažnim vratima, video nadzorom, alarmom koji već postoji u toj kući ali na jednom mjestu, a povremeno da to proširim i na svjetla, utičnice", ističe Bebek.

Na instalaciji modernog obiteljskog prostora - takozvane pametne kuće Rade je radio oko šest mjeseci. Danas je cijela pod automatikom. Ključevi od ulaznih vrata nisu mu potrebni, kao ni daljinski za otvaranje garaže. Može upravljati rasvjetom- roletama - alarmnim sustavom - a da zapravo ništa ne radi.

"Na primjer, ja dolazim kući, automatski mi se otvara kapija, otvara se garaža, pali mi se svjetlo u garaži i gasi se alarmni sustav da ja nisam ni dirnuo mobitel, znači pomoću GSP lokacije", dodaje mladi inženjer.

Svoj prvi projekt Rade je ovjekovječio ovim video uratkom, ne samo kako bi približio ljudima funkcije i prednosti pametne kuće, već i da ohrabri studente i mlade programere. Vjeruje da znanje i ideja mogu zadržati mlade u Bosni i Hercegovini jer to danas nije nikakva budućnost, pametne kuće su stvarnost.

Sve veća popularnost modernih tehnoloških rješenja u svakodnevnom životu, ističe ovaj mladi inženjer, prilika su za osobni napredak. U konačnici i za pokretanje vlastitog biznisa.

Kopirati
Drag cursor here to close