Amazonova trgovina budućnosti

Kupci će uzeti proizvode s polica i izaći, bez blagajne i vađenja kartica ili gotovine

Amazonu u Seattleu otvara novu veliku trgovinu u kojoj neće biti blagajni i blagajnika, a bit će opremljena brojnim senzorima i kamerama.
Sci-Tech / Tehnologija | 26. 02. 2020. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije 25 godina Amazon je bio kompanija koja je prodavala knjige putem interneta, a danas je to jedna od najvrjednijih kompanija na svijetu koja nam pokazuje kako bi mogla izgledati budućnost trgovine.

U toj budućnosti ne samo da nećemo koristiti gotovinu za plaćanje, već kupljene stvari nećemo nositi na blagajne – jer blagajni i blagajnika neće ni biti, nego ćemo stvari samo stavljati u košare ili vrećice za kupovinu i izaći iz trgovine, bez provlačenja kartica ili mobilnog plaćanja.

Takav koncept trgovina bez blagajni i blagajnika Amazon je pokrenuo prije dvije godine, a dosad su trgovine Amazon Go otvorene na više od 20 lokaciju u Seattleu, Chicagu, New Yorku i San Franciscu.

Danas će Amazon u Seattleu otvoriti još jednu takvu trgovinu koja je čak četiri puta veća od prve trgovine koju su otvorili te će se u njoj moći kupiti više od 5 tisuća proizvoda. Dok su dosadašnje trgovine otvarane prvenstveno u poslovnim četvrtima, nova trgovina bez blagajni otvorit će se u stambenom kvartu, javlja Zimo.

U trgovinama Amazon Go nema blagajnika, no ona nije potpuno automatizirana te su zaposlenici zaduženi za punjenje polica, komunikaciju s kupcima itd.

Trgovine su opremljene modernom i skupom tehnologijom, kamerama i senzorima koji prate što ljudi stavljaju u košarice i to dodaju na njihov račun s kojeg se skida novac. Da bi se uopće počelo kupovati, prilikom ulaska u trgovinu potrebno se registrirati s Amazonovim računom koji je povezan s karticom.

Zbog toga prilikom izlaska ne treba vaditi karticu ili mobilni telefon – trgovina zna tko ste, zna vaš broj kartice i zna što ste uzeli tako da prilikom izlaska samo skine novac s vašeg računa.

Kopirati
Drag cursor here to close