Unatoč nestašici

Huwei neće proizvoditi vlastite čipove

Huawei ne namjerava napustiti "ideal globalizacije" i nastavit će poslovati na isti način, unatoč poteškoćama povezanim s (američkim) sankcijama.
Sci-Tech / Tehnologija | 10. 02. 2021. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Huawei neće ulagati u proizvodnju vlastitih čipova unatoč njihovoj globalnoj nestašici, rekao je u utorak osnivač i izvršni direktor kineske tvrtke Ren Zhengfei na tiskovnoj konferenciji s inozemnim i kineskim novinarima, tijekom putovanja u kinesku sjevernu provinciju Shanxi.

"Prvo, američka vlada trebala bi se osvrnuti na vlastitu industriju čipova. SAD misli da su čipovi važni, pa ih Europa vidi kao važne, a isto tako i Japan. Svijet će vidjeti prekomjernu ponudu čipova, poput nekretnina. Ne namjeravamo ulagati u proizvodnju čipova", rekao je Zhengfei, prenosi Hina.

Prema njegovim riječima, Huawei ne namjerava napustiti "ideal globalizacije" i nastavit će poslovati na isti način, unatoč poteškoćama povezanim s (američkim) sankcijama.

"Jednom kada tržište bude preplavljeno čipovima, kladim se da će nas drugi moliti da ih kupimo", rekao je.

Ren Zhengfei istaknuo je da su pametni telefoni samo dio posla povezanog s pametnim uređajima, te da ga tvrtka neće prodati zbog nedostatka čipova.

Osnivač Huaweija nada se da će nova američka administracija uzeti u obzir interese poslovanja i "zauzeti uravnoteženiji pristup donošenju odluka o svojim budućim politikama".

"Dopuštanje američkim tvrtkama da opskrbljuju kineske kupce pozitivno utječe i na njihove vlastite financijske rezultate", rekao je Ren Zhengfei.

Osnivač Huaweija vjeruje u opstanak tvrtke unatoč poteškoćama, ističući da postoje načini za prevladavanje izazova.

"Naši prihodi od prodaje i dobit u 2020. godini bili su veći nego godinu ranije", izjavio je, ne precizirajući o kojim se pokazateljima radi.

Zadnjih godinu i pol dana Huawei je pod snažnim pritiskom Sjedinjenih Država koje su kineskoj tvrtki uvele sankcije. Od 17. svibnja 2019., američko Ministarstvo trgovine stavilo je Huawei na crnu listu zbog prijetnji nacionalnoj sigurnosti, što je ozbiljno ograničilo mogućnost tvrtke za kupnju visokotehnološke opreme u Sjedinjenim Državama.

U kolovozu 2018. godine predsjednik Trump je potpisao ulaz kojim je američkim vladinim tijelima zabranio upotrebu opreme koju proizvodi Huawei.

Američki dužnosnici isticali su kako Huawei i ZTE predstavljaju prijetnju sigurnosti zemlje. Huawei je više puta demantirao te navode.

Ni u Velikoj Britaniji od od 31. prosinca prošle godine telekom operateri ne mogu kupiti 5G opremu od Huaweija, a do 2027. godine svu opremu te tvrtke u mrežama pete generacije u Velikoj Britaniji trebali bi zamijeniti proizvodi drugih proizvođača.

Kopirati
Drag cursor here to close