Čim se usvoji novi zakon

Huawei dobiva uvjetno zeleno svjetlo u Njemačkoj

Huawei tehnologija je već prihvaćena i usvojena kod njemačkih kompanija.
Sci-Tech / Tehnologija | 17. 12. 2020. u 16:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka vlada je u srijedu odlučila da kod 5G mobilne mreže dozvoli upotrebu Huawei tehnologije u zamjenu za nadzor i obećanje kineske kompanije o sigurnosti svoje opreme, iako Sjedinjene Američke Države zahtijevaju zabranu iste.

Ovom odlukom Njemačka je pokazala naklonost Kini kao njihovom najvećem trgovinskom partneru i tržištu za mnoge kompanije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel zalaže se za pronalaženje tehničkog rješenja koje bi zahtijevalo da svi provajderi prođu stroge tehnološke standarde i budu transparentni za službe mrežne sigurnosti.

Ministar unutarnjih poslova Horst Zehofer objasnio je da vlada teži stvaranju pravne osnove koja će također održati tržište otvorenim za konkurentne tehnologije.

Prema predlogu zakona, prodavci mrežne opreme morali bi da pruže garancije da je njihova oprema sigurna za upotrebu, čineći ih financijski odgovornim u slučaju kršenja pravila.

Zakon bi zahtijevao i da prodavci i operatori osiguraju njemačkim sigurnosnim agencijama dalekosežna tehnička i pravna sredstva za nadzor integriteta mreže.

Potpuna zabrana Huaweia mogla bi dovesti do zakonskih prepreka u Njemačkoj, ali također i ugroziti značajne ekonomske interese Njemačke u Kini.

Kineski ambasador upozorio je da „kineska vlada neće stajati skrštenih ruku“ ukoliko kompanija najuspješnijeg međunarodnog poslovanja u Kini i vodećeg svjetskog proizvođača telekomunikacijske opreme sa prodajom od 123 milijarde dolara u 2019. godini bude odbijena.

Huawei tehnologija je već prihvaćena i usvojena kod njemačkih kompanija. Proizvođači automobila koriste kinesku tehnologiju kod povezanosti automobila i automatskog upravljanja, a Deutsche Telekom AG, njemački telekomunikacijski gigant, je koristi za svoje 4G i 5G bežične širokopojasne mreže.

Kopirati
Drag cursor here to close