Dobrovoljna

Hrvatska: Pokreće se mobilna aplikacija Stop COVID-19

"Ova aplikacija u potpunosti je dobrovoljna, transparentna, privremena i nakon što prođe ugroza od ove epidemije i pandemije ova aplikacija više se neće moći koristiti, ona je kibernetički sigurna...''
Sci-Tech / Tehnologija | 27. 07. 2020. u 18:58 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar zdravstva Vili Beroš i predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić predstavili su mobilnu aplikaciju Stop COVID-19 koju će građani moći koristiti dobrovoljno kako bi znali jesu li bili izloženi kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar zdravstva Vili Beroš na predstavljanju aplikacije u Banskim dvorima istaknuo je kako ove aplikacije već koriste Austrija, Češka, Latvija, Italija, Njemačka, Poljska, Danska, Irska, Francuska i Mađarska te kako se broj korisnika u ovih 10 država od aktivacije sve više povećava.

"Ova aplikacija u potpunosti je dobrovoljna, transparentna, privremena i nakon što prođe ugroza od ove epidemije i pandemije ova aplikacija više se neće moći koristiti, ona je kibernetički sigurna i koristi samo privremene, anonimne podatke. Nema nikakvog sakupljanja podataka o korisnicima ove aplikacije“, kazao je Beroš.

Beroš je istaknuo kako aplikacija koristi bluetooth tehnologiju uz koju je osigurana prekogranična interoperabilnost pri čemu će se i prema EU regulaciji svi oni koji prelaze granicu obvezati da će koristiti ovu aplikaciju.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske izrada aplikacije povjerena je tvrtki APIS.

"Riječ je od dobrovoljnoj mobilnoj aplikaciji za anonimno obavještavanje o izloženosti bolesti COVID-19, a njen uspjeh se temelji na savjesnom i solidarnom sudjelovanju građana“, kazao je Beroš.

Predsjednik Uprave APIS-a Saša Bilić dodao je kako je riječ o aplikaciji ugrađenoj u interoperabilnost Googlea i Applea te kako mobiteli izmjenjuju tzv. ključeve kada se nalaze u neposrednoj blizini, a koji se bilježe na mobilnim uređajima i ne narušavaju privatnost.

"Kada se neki od korisnika razboli, ima pozitivan nalaz, potrebno je o tom na dobrovoljnoj bazi obavijestiti korisnike kako bi se tzv. zaraženi ključevi ubacili u kompletan sustav Google i Applea, da bi na anonimnoj bazi dobili obavijest da ste u periodu od 14 dana unazad bili u kontaktu sa zaraženom osobom“, kazao je Bilić.

Aplikacija bi u Hrvatskoj trebala biti dostupna kroz dva tjedna, a preuzimanje besplatne aplikacije moguće je u Google Playu ili App Storeu.

Kopirati
Drag cursor here to close