Bez suvišnih provjera

Na granici ćemo uz putovnicu pokazati i aplikaciju koja garantira naš COVID-19 status?

Aplikacija bi trebala omogućiti svima da jednostavno garantiraju za svoj COVID-19 status, bez suvišnih provjera.
Vijesti / Svijet | 22. 07. 2020. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Novo normalno" pojam je koji se često spominje ovih dana, a koji bi trebao značiti da se moramo naviknuti živjeti s virusom, maskama, društvenom distancom, ograničenjima u putovanjima i situacijom koja se može promijeniti u roku od nekoliko sati.

I iako ove godine mnogi neće otići na godišnji odmor u inozemstvo, a poslovna putovanja zamijenit će videokonferencijama, to ne znači da ljudi ne putuju.

Kako bi olakšali putovanja u "novom normalnom" i omogućili putnicima da se osjećaju sigurno, a da pri tome ne moraju stalno voditi računa o tome u kojoj zemlji koje sve dokumente moraju pokazati, švicarska neprofitna zaklada The Commons Project pokrenula je projekt izgradnje The CommonPass.

Radi se o platformi koja bi putnicima omogućila na siguran i provjeren način verificiraju svoj COVID-19 status, bez obzira kamo putuju i u koju zemlju ulaze.

U projekt su se uključili predstavnici iz 52 zemlje diljem svijeta, uz potporu The World Economic Forum i Rockefeller Foundation, javlja Zimo.

Putovanja diljem svijeta i svjetska trgovina ne mogu se vratiti na razine prije epidemije sve dok putnici nemju siguran način kako dokazati svoj COVID-19 status, istaknuo je direktor The Commons Projecta, Paul Meyer te dodao kako je potrebno osmisliti sustav koji će putnicima garantirati njihovu privatnost, ali i zrakoplovnim kompanijama i graničnoj policiji da su ti podaci točni i ažurni.

Ideja je da putnici svoje PCR testove i povijest cjepljenja "nose sa sobom" na svom pametnom telefonu kroz posebnu aplikaciju ili već postojeće aplikacije nacionalnog ili lokalnog zdravstvenog sustava (ako takva postoji). CommonPass garantirat će da su ti podaci točni, da dolaze iz povjerljivog izvora te da ispunjavaju zdravstvene zahtjeve koje traži pojedina zemlja.

Jednostavnost će biti ključna. Trebamo jedinstven, jednostavan i automatiziran transakcijski proces za putnike, zrakoplovne kompanije i predstavnike pojedinih vladinih agenicja. Ne možemo se vratiti na prethodni način putovanja samo uz papirnatu potvrdu koja traži provjeru na nekoliko razina, upozorio je John Wagner iz američke Carine i zaštite granica.

U planu je da radne skupine razrade način na koji bi se CommonPass osmislio i implementirao, te da svoje prijedloge predstave predstavnicima različitih zemalja u rujnu 2020.

Kopirati
Drag cursor here to close