Stiže zakon

EU postigla povijesni dogovor o regulaciji umjetne inteligencije

Očekuje se da Zakon o umjetnoj inteligenciji stupi na snagu najkasnije do 2025. godine
Sci-Tech / Tehnologija | 09. 12. 2023. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dužnosnici Europske unije (EU) dogovorili su privremeni sporazum o prvim sveobuhvatnim zakonima na svijetu koji imaju za cilj reguliranje upotrebe umjetne inteligencije (AI), javlja Anadolu.

Privremeni dogovor o ključnim pravilima Europske unije koja regulišu korištenje umjetne inteligencije, uključujući vladinu upotrebu umjetne inteligencije u biometrijskom nadzoru i kako regulisati sisteme umjetne inteligencije poput ChatGPT-ja, postignut je u petak.

Predloženi propisi, zajednički poznati kao Zakon o umjetnoj inteligenciji, trebalo bi da budu na glasanju u Europskom parlamentu početkom sljedeće godine. Očekuje se da će zakon stupiti na snagu najmanje do 2025. godine.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izrazila je optimizam u pogledu uticaja Zakona o umjetnoj inteligenciji na razvoj tehnologije, ističući da će on doprinijeti stvaranju tehnologije koja ne ugrožava sigurnost i prava ljudi.

"Zakon o umjetnoj inteligenciji je prvi na globalnoj razini. Jedinstven pravni okvir za razvoj umjetne inteligencije kome možete vjerovati. I za sigurnost i osnovna prava ljudi i preduzeća. Obveza koju smo preuzeli u našim političkim smjernicama, i ispunili smo. Pozdravljam današnji politički dogovor", napisala je Von der Leyen na X-u.

Komesar EU Thierry Breton također je pozdravio sporazum kao "povijesni", ističući da se njime uspostavljaju "jasna pravila za korištenje AI-a".

"EU postaje prvi kontinent koji je postavio jasna pravila za upotrebu AI-a", napisao je na X-u.

Među novim pravilima, postoje ograničenja u upotrebi biometrijskih identifikacionih sistema od strane organa za sprovođenje zakona.

Zakon također uključuje zabranu "socijalnog bodovanja", što uključuje procjenu pojedinaca na osnovu određenih metrika, kao i na AI sistemima dizajniranim da "manipulišu ljudskim ponašanjem kako bi se zaobišla njihova slobodna volja".

Takođe zabranjuje eksploataciju ranjivih populacija, kao što su one koje su pogođene godinama, invaliditetom ili ekonomskim izazovima, kroz upotrebu AI-a. 

Kopirati
Drag cursor here to close