Za one manje hrabre

Bojite se skoka sa Starog mosta? Učinite to kroz virtualnu stvarnost

Ne biste nikad skočili sa Starog mosta? Tu je rješenje - učinite to putem virtualne stvarnosti!
Sci-Tech / Tehnologija | 20. 05. 2019. u 17:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje za promociju talijanske kulture u Bosni i Hercegovini ''Dante Alighieri'' u suradnji sa Veleposlanstvom Italije u Sarajevu organizirali su prezentaciju “Skočiti sa Starog mosta u virtualnoj stvarnosti”, koju je u Gradu na Neretvi održaača dr. Selma Rizvić, profesorica Računalne grafike na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu. 

''Prezentirali smo mostarskoj publici temu skoka sa Starog mosta u virtualnoj stvarnosti. Projekt je to na kojemu je profesorica Rizvić radila par godina i koji je dobio međunarodne nagrade. Sigurno se svima dopala prezentacija, ovo je bio novitet za sve nas, iskusiti nešto što u stvarnosti ne bi nikad napravio'', rekao je Adnan Mehmedović, član UO Udruge ''Dante Alighieri''.

Dodao je kao ovo udruženje ima za cilj promociju talijanske kulture u BiH te kako su iznimno ponosni što su sudjelovali u realizaciji ovog projekta u Mostaru. 

Foto: Bljesak.info / Sa prezentacije 
Foto: Bljesak.info / Manlio Taglioli je predstavio svoju knjigu 
Foto: Bljesak.info / Sa prezentacije 
Foto: Bljesak.info / Sa prezentacije 
Foto: Bljesak.info / Sa prezentacije 
Foto: Bljesak.info / Sa prezentacije 

''Mi radimo virtualne prezentacije kulturnog nasljeđa u BiH, a u Mostaru smo kao krunu prezentacije prikazali skok sa Starog mosta. Ideja je da aplikacija bude edukativna i zabavna, jer se s mosta može skočiti tek nakon učenja stvari u mostu. Dobivali smo nagrade za ovaj rad, čulo se za most, imamo priče o povijesti mosta, dekontstrukciji, rekonstrukciji, a jedna generalna ideja je da se ovo postavi u Muzej starog mosta kada on nabavi opremu, a mi ćemo donirati aplikaciju'', rekla je Rizvić.

Nakon prezentacije upriličeno je druženje zaljubljenika u talijansku kulturu. Tom prilikom talijanski književnik Manlio Taglioli, koji već nekoliko godina živi u Mostaru, predstavio je svoju knjigu '2018. L’anno che passo', u kojoj se našlo i nekoliko pjesma o Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close