Red Bull Cliff Diving

Najbolji skokovi sa Starog mosta

Na četvrtom natjecanju najboljih svjetskih skakača i skakačica u Mostaru 7 i 8. rujna, Gary Hunt je imao trostruki razlog za slavlje: zabilježio je treću vezanu pobjedu ove sezone, izbio na čelo ukupnog poretka i postao prvi skakač koji je na Starom
Sport / Ostali sportovi | 14. 09. 2018. u 13:20 Bljesak.info
TOP 3 skoka, zene i muskarci

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanac Gary Hunt i Meksikanka Adriana Jimenez su pobjednici natjecanja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Mostaru, održanog prošlog vikenda. Međutim, nijedan Huntov skok nije se našao među tri najbolje ocijenjena u konkurenciji muškaraca.

Na četvrtom natjecanju najboljih svjetskih skakača i skakačica u Mostaru 7 i 8. rujna, Gary Hunt je imao trostruki razlog za slavlje: zabilježio je treću vezanu pobjedu ove sezone, izbio na čelo ukupnog poretka i postao prvi skakač koji je na Starom mostu trijumfovao dva puta.

No, zanimljivo je da se niti jedan njegov skok nije našao među tri najbolje ocijenjena na natjecanju u Mostaru, a isti je slučaj i sa drugoplasiranim - Čehom Michalom Navratilom. Takođe, u top tri skoka žena nije bilo nijednog koji je izvela treća iz Mostara, Britanka Jessica Macaulay.

Umjesto njih, na listi vlasnika tri najbolje ocijenjena skoka muškaraca našli su se Meksikanac Jonathan Paredes i Amerikanac Steven LoBue (četvrto i peto mjesto), dok je kod žena to bila Kanađanka Lysanne Richard (četvrta pozicija).

Razlog je jednostavan: skakači izvode četiri serije skokova, a ocjene sudija množe se sa koeficijentom težine skoka. Dakle, samo jedan izvrstan skok ne može donijeti pobjedu - najvažnija je konzistentnost. Takođe, kompleksni skokovi kakve izvodi, na primjer, Hunt, imaju veliki koeficijent težine i sa sobom nose veći broj bodova.

Na pomolu je nova zvijezda cliff divinga

U Mostaru se ponovila rijetka situacija da jedan debitant dođe do pobjedničkog postolja. Nakon Rusa Nikite Fedotova prošle godine, proteklog vikenda treće mjesto na Starom mostu zauzeo je Rumun Catalin Preda. Veliki je broj onih koji vjeruju da je Predin nastup u Mostaru označio rađanje nove zvijezde cliff divinga, a laskavim riječima o njemu je govorio i šestostruki prvak Hunt.

„Rijetko imamo debitanta koji je u stanju da pobijedi. Napravio je jednu grešku, ali je sjajan, uspio je doći do pobjedničkog postolja. Na njega treba obratiti pažnju“, rekao je Britanac.

Uspjeh Rumuna tim je veći jer ga je ostvario zahvaljujući skoku koji ranije nije izvođen u prvenstvu: četvorostrukom saltu unazad s dva vijka, jako složenom skoku s visokim koeficijentom težine, priopćeno je.

 

Prvenstvo završava natjecanjem u Polignano a Mareu (Italija) 23. rujna, gdje će se žestoka borba za titule voditi do posljednjeg skoka, jer stanje na vrhu tabele u obje konkurencije nikada nije bilo izjednačenije.

Sve vijesti o prvenstvu dostupne su na www.redbull.ba i www.redbullcliffdiving.com.

Kopirati
Drag cursor here to close