Tržište mobilnih uređaja

Apple lider u zapadnoj, Samsung u istočnoj Europi, a Xiaomi u Rusiji

Xiaomi je u svojem snažnom usponu pretekao do sada neprikosnoveni Samsung kao i Apple te naravno Huawei koji je pod sankcijama SAD izgubio veliki dio tržišta.
Sci-Tech / Tehnologija | 20. 08. 2021. u 08:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premda je na tržište Europe ušao tek u studenom 2017. godini Xiaomi u drugom tromjesečju ove godine postao najveći dobavljač pametnih telefona u Europi, uključujući Rusiju i zemlje ZND-a.

Xiaomi je u svojem snažnom usponu pretekao do sada neprikosnoveni Samsung kao i Apple te naravno Huawei koji je pod sankcijama SAD izgubio veliki dio tržišta.

Xiaomi uspon na lidersku poziciju ima nekoliko zanimljivih pojedinosti koje su uočili analitičari Counterpoint Researcha.

Naime, u preliminarnim rezultatima objavljeno je da je Xiaomi preuzeo vodeću ulogu u istočnoj Europi i zemljama ZND-a, ali cjelovitiji podaci ukazuju da se Samsung i dalje drži u istočnoj Europi. Tri najbolja prodavača u Europi zauzeli su prvo mjesto u tri podregije: Apple u zapadnoj Europi, Samsung u istočnoj Europi i Xiaomi u Rusiji i ZND-u.

S obzirom na veličinu Rusije (to je daleko najveće tržište pametnih telefona u Europi, s gotovo dvostruko većim isporukama drugog najvećeg tržišta, Njemačke). S uključenim Rusijom i ZND-om, Xiaomi je novi vodeći dobavljač u Europi; no izuzimajući Rusiju Samsung ostaje i dalje lider.

Samsung, koji vjerojatno ima najširi doseg i najširi portfelj od svih prodavača, prethodni je lider na tržištu kada se promatra regija u cjelini, a izgubio je prvo mjesto nakon što su zatvaranja tvornica vezanih za covid-19 utjecala na opskrbu u svibnju i lipnju 2021. godine, javlja Bug.

Ipak, Samsung je i dalje broj jedan na mnogim europskim tržištima, na primjer u Poljskoj, gdje je u drugom tromjesečju 2021. godine činio 42 % isporuke pametnih telefona.

Samsung je također bio dobavljač pametnih telefona broj jedan u drugom tromjesečju 2021. godine u različitim zemljama kao što su Italija, Grčka, Nizozemskoj, Norveškoj, Portugalu i Rumunjskoj.

Apple kao premuim brand, ima tendenciju boljeg poslovanja u zapadnoj Europi, a posebno na premium tržištima poput Velike Britanije, gdje je u drugom tromjesečju 2021. godine imala 44 % udjela. Apple je također bio najveći prodavač u Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarska, Švedska i Švicarska.

Xiaomi je najviše profitirao od Huaweijevog pada u posljednjih 12-18 mjeseci, a dobro se snašao i na tržištima svjesnijih cijena poput Španjolske, gdje je u drugom tromjesečju 2021. godine činio 40 % isporuke pametnih telefona. Xiaomi je također bio broj jedan u Belgiji, Danskoj, Rusiji i Ukrajini.

Kopirati
Drag cursor here to close