RQ-20B Puma

Američki dronovi za albansku vojsku

Albanija planira kupovinu šest malih američkih izviđačkih bespilotnih letjelica RQ-20B Puma i pripadajuće opreme za izviđanje
Sci-Tech / Tehnologija | 08. 08. 2020. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Albanija planira kupovinu šest malih američkih izviđačkih bespilotnih letjelica RQ-20B Puma i pripadajuće opreme za izviđanje, prenosi portal Balkanska sigurnosna mreža.

Kako se navodi u tekstu, u pitanju su dronovi koji se lansiraju "iz ruke" i koji se koriste za izviđanje u pješadiji, specijalnim postrojbama i mornarici.

"Sličan mali dron, izraelski Skajlark, koriste vojske Hrvatske, Mađarske i Sjeverne Makedonije", piše taj portal i dodaje da je Puma letjelica nove generacije koja ima domet od 20 kilometra i koja na maksimalnoj visini od 150 metara može da provede najviše tri sata.

Ovaj portal piše kako je proizvođač tih letjelica, američka tvrtka AeroVironment poslala službeni zahtjev za sklapanje ugovora Zapovjedništvu za ugovaranje Kopnene vojske SAD, koja je nadležna za izdavanje dozvole za izvoz ove vrste vojne opreme.

Ugovor predviđa da albanska vojska nabavi šest dronova, tri digitalna linka za prijenos informacija, šest kompleta rezervnih dijelova, sedam kompleta opreme i softvera za izviđanje kao i ugovor o logističkoj podršci u trajanju od dvije godine.

Očekuje se da ugovor dobije zeleno svijetlo američkih institucija do kraja godine, s rokom isporuke do kraja 2022. godine.

Puma je nastala po zahtjevu Zapovjedništva za specijalne operacije Vojske SAD, ali ga sada koristi čitava američka vojska, na kopnu i moru. Upotrebljavaju ga i Velika Britanija, Njemačka, Belgija, Letonija, Estonija i Egipat, uglavnom za specijalne ili multinacionalne operacije.

Kopirati
Drag cursor here to close