Modernizacija

Demineri novim metodama uklanjaju mine - sada koriste i dronove

Deminerska bojna Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i u složenim okolnostima pandemije koronovariusa predvodi napore na uklanjanju mina zaostalih diljem naše zemlje.
Vijesti / Flash | 17. 07. 2020. u 16:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je konačno riješeno pitanje neblagovremenog produženja akreditacije za izvođenje protuminskih aktivnosti, prouzročeno kasnim imenovanjem Povjerenstva za deminiranje u BiH, Oružane snage BiH nakon tromjesečnog prekida, nastavljaju s deminiranjem i to po znatno učinkovitijom metodu „oslobađanja zemljišta“ (Land Release).

Za razliku od klasičnog metoda i tehničkog izviđanja šire površine, Land Release metoda podrazumijeva da se, oslanjanjem na minske zapisnike i informatore, deminer ciljano upućuje na točno poznatu lokaciju svake pojedinačne mine.

Ako se mina ne pronađe na preciziranoj točki, dalje se potraga sustavno s te točke širi istražnim stazama. Ovo sve jest zahtjevnije za same deminere, ali je znatno brže.

Učinkovitija metoda čišćenja

Na lokalitetu Gojčin u Općini Kalesija ovih su dana čelnicima Ministarstva obrane i Ministarstva civilnih poslova BiH kao i EUFOR-a predstavljeni podaci prema kojima je prosječna produktivnost Deminerske bojne OS BiH do sada iznosila očišćenih tri do 3,5 četvornih kilometara godišnje, dok se novim pristupom očekuje, u suradnji s krovnom agencijom za uklanjenje mina BH MAC-om, godišnje osloboditi površinu od 35 do 42 četvorna kilometra.

Površina koja se tradicionalnom metodom očisti za 1.448 radnih dana, novom metodom se deminira za 353 radna dana.

Oružane snage BiH inače su jedna od rijetkih vojski u svijetu koja uklanja mine ne po klasičnim vojnim, nego po iznimno zahtjevnijim humanitarnim kriterijima. U ukupnim postignutim rezultatima na godišnjoj razini u našoj zemlji, OS BiH sudjeluju sa čak 30 posto i najveća su protuminska organizacija u nas. Od 2006. godine do danas, OS BiH su ukupno razminirale više od 36 milijuna četrnih metara prostora, uklonjeno je više od 13.490 komada mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS),i to bez i jedne deminerske nesreće.

Foto: PR / Demineri novim metodama uklanjaju mine

Načelnik Uprave civilne zaštite Općine Kalesija Hazem Halilović ne krije zahvalnost Oružanim snagama BiH na naporima koji se čine u deminiranju gospodarski važnih prostora u ovoj općini.

''Od sredine 2018. godine Oružane snage BiH na našim su šumskim i poljoprivrednim gazdinstvima očistile više od 9.800 četvornih metara prostora, a pregledale ukupno 998.800 četvornih metara. Očekujemo da ćemo cijelo područje moći preuzeti očišćeno u mjesecu rujnu ove godine, i velika hvala Oružanim snagama BiH, na tome,“ kazao nam je Halilović.
Pored ovog projekta, OS BiH rade na još tri projekta metodom Land Release u općinama Bihać, Kupres i Olovo.

Također,OSBiHpružaju pomoć BHMAC-u na poslovima hitnog obilјežavanja minsko-sumnjivih područja u BiH, a sve na inicijativu EUFOR-a.

Na osnovu inicijative EUFOR-a formiranaje radna grupa i zsastava BHMAC-a, entitetska uprava civilne zaštite i EUFORA a s cilјem izrade Plana kojim se namjerava od ožujka 2021. godine sve deminerske resurse OSBiH upotrijebiti kroz novi metod Land Release.

Foto: PR / Demineri novim metodama uklanjaju mine

Sama Deminerska bojna Brigade taktičke potpore OS BiH broji gotovo 600 ljudi, od kojih je njih 420 svakodnevno angažirano diljem BiH.

Prošlogodišnji plan su čak i premašili i očistili 107 posto planirane površine. U svome rizičnom poslu se koriste pipalicama, ali i detektorima, deminerskim strojevima, psima i civilnim dronovima. No zbog stalnih problema prouzročenim niskim izdvajanjima za obranu, obnavljanje tehnike ne prati stvarne potrebe.

Nužna bolja financijska potpora

''Znamo da je naše gospodarstvo teško pogođeno pandemijom COVID-19 i da Vijeće ministara BiH mora spašavati privredu. Ali i ovo je jedan od humanih poslova i spašavanja privrede,“ kazao je ministar obrane BiH Sifet Podžić na deminerskom radilištu kod Kalesije.

''Zaboli čovjeka kad raspravljate o proračunu pa se izborite da se našim vojnicima i dočasnicima minimalno poveća koeficijent za plaću, a onda dođete u situaciju da vam kolege prosto uzmu sredstva od deminera da bi se povisile plaće. Tako ne možemo! Ova država mora početi razmišljati o ljudima koji rade najhumanije poslove. Da nije donatora iz EUFOR-a i prijateljskih zemalja puno teže bismo se borili s ovim. Ali ne može se stalno živjeti na donacijama,“ upozorio je ministar Podžić.

Bosna i Hercegovina sada je zemlja koja je u Europi najviše zagađena nagaznim minama i NUS-om, a sedma je u svijetu.

Trenutačna veličina minski sumnjive površine iznosi 1,97 posto ukupnog teritorija BiH, na kojoj je preostao oko 79.000 komada mina i NUS-a.

Navedenaminskisumnjivapovršinadirektnoutječenasigurnost 13 posto ukupnogstanovništvaBiH, štopredstavlјajedanodnajvećihsigurnosnih, ekonomskih, humanitarnih, socijalnihi razvojnih rizika u zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close