Potrebna i strategija

Izvještaj MMF-a: Razvoj BiH leži u IT sektoru, komunikacijama i turizmu

Bh. stručnjaci u IT industriji tvrde da ovaj sektor u BiH u odnosu na ostale grane bilježi uspjeh, no potrebno je napraviti strategiju gdje će se, umjesto jeftine, prodavati kvalitetna radna snaga sa svojim vještinama.
Sci-Tech / Tehnologija | 17. 11. 2019. u 15:20 Bljesak.info
MMF - Šansa za razvoj Bosne i Hercegovine je u IT sektoru, turizmu i komunikacijama

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šansa za razvoj Bosne i Hercegovine je u IT sektoru, turizmu i komunikacijama, navodi se u Izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda o ekonomskim kretanjima u BiH i na Zapadnom Balkanu. No, naša zemlja zaostaje za svjetskim trendovima, naročito u IT sektoru, a ne postoje ni strategije koje bi definirale razvoj ovih područja.

“Postoji značajan prostor za rast turizma i neiskorišteni potencijal u izvozu poslovnih i informacijskih tehnologija koji povećavaju otvorenost, povezanost i radne vještine. Jačom integracijom s globalnim lancima vrijednosti i proširivanjem usluga izvoz bi se mogao povećati, a što može pomoći malim ekonomijama, kao što je BiH, da ubrzaju izvoz i rast prihoda”, navodi se u izvještaju MMF-a.

Bh. stručnjaci u IT industriji tvrde da ovaj sektor u BiH u odnosu na ostale grane bilježi uspjeh, no potrebno je napraviti strategiju gdje će se, umjesto jeftine, prodavati kvalitetna radna snaga sa svojim vještinama.

Bosna i Hercegovina ima veliki turistički potencijal koji nije iskorišten. Iako turističke zajednice bilježe sve veći broj posjeta turista iz Kine, Turske, Italije, Njemačke, to nije rezultat sistemskog razvoja turizma, već u velikoj mjeri privatnog sektora. Brojni administrativni problemi koče dalji rast turističkog sektora.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH pripremilo je strategiju razvoja širokopojasnog pristupa i akcijski plan, a riječ je o razvoju mreža velikih brzina.

“Donijeli smo sektorsku politiku kada je u pitanju politika sektora telekomunikacija i akcijski plan za njenu realizaciju, imamo politiku razvoja informacijskog društva u BiH, naravno to sve nije dovoljno. Europska unija jednostavno ne želi davati nikakva sredstva ako nemate neko područje strateški pokriveno", pojašnjava za BHRT Vlatko Drmić iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.


Disbalans mogućnosti potencijala i zakonskih okvira koji su neuređeni u našoj zemlji onemogućava razvoj ova tri područja koje bi donijele brze promjene u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close