Sektor telekomunikacija

Sindikati: Privatizacija BH Telecoma i HT Mostar važnija od kolektivnih ugovora

Članovi pregovaračkog tima za sektor telekomunikacija koji dolaze iz sindikata BH Telecoma i HT Mostar su istaknuli da taj kolektivni ugovor još nije potpisan iako su pregovori o njegovom usuglašavanju počeli još krajem rujnu 2016. godine.
Gospodarstvo / Posao | 26. 01. 2018. u 12:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zaključivanje granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u Federaciji BiH najbolja je garancija očuvanja prava radnika u ovom sektoru i svojevrstan signal da se u kratkom roku ne ide u privatizaciju'', istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Domu sindikata BiH.   

Članovi pregovaračkog tima za sektor telekomunikacija koji dolaze iz sindikata BH Telecoma  i HT Mostar su istaknuli da taj kolektivni ugovor još nije potpisan iako su pregovori o njegovom usuglašavanju počeli još krajem rujnu 2016. godine.

Organi Sindikata BH Telecoma, kako je kazao predsjednik tog sindikata Fikret Alić, donijeli su određene zaključke zbog nepotpisivanja granskog kolektivnog ugovora.

''Tražimo od Vlade Federacije BiH da hitno, a najkasnije u roku od 15 dana, odnosno do 10. veljače imenuje drugog šefa pregovaračkog tima Vlade FBiH umjesto dosadašnjeg Zlatka Hurtića i zakaže nastavak pregovora za zaključivanje kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija. Insistiramo da predstavnik Vlade FBiH bude iz reda državnih službenika, reda ministara ili zamjenik resornog ili srodnog ministarstva'', kazao je Alić.

Sindikat BH Telecoma, kako je dodao, donio je odluku da će, ukoliko se Vlada FBiH u roku ne oglasi u vezi  njihovog zahtjeva, u skladu sa zakonom pokrenuti štrajk u kompaniji, kao i prosvjede.

''Ukoliko se Uprava BH Telecoma, uslijed pritisaka Vlade, odluči da umanji ili pokuša umanjiti bilo koje materijalno ili nematerijalno pravo kroz izmjene pravilnika o radu, prije zaključivanja kolektivnog ugovora, Sindikat BH Telecoma će pokrenuti štrajk i prosvjedi odmah, ne čekajući reakciju Vlade na te zahtjeve'', naveo je Alić.

Dodao je kako smatraju da Vlada ne želi potpisati kolektivni ugovor za sektor telekomunikacija zbog priprema privatizacije BH Telecoma i HT Mostar.

''U prvom pregovaračkom procesu imali smo sedam sastanaka i  došli gotovo do kraja procesa. Tada je ostalo da na zadnjem sastanku usuglasimo nekoliko članova kolektivnog ugovora, da ga parafiramo, odnosno zaključimo i od pregovarača smo bili izloženi zahtjevu za smanjenje plata na što nismo pristali. Rekli su nam svoj stav donijeti za tri dana i prekinuli su pregovarački proces koji je nastavljen tek nakon šest do sedam mjeseci sa drugim pregovaračem Zlatkom Hurtićem. Sa novim pregovaračem Hurtićem  imali smo osam sastanaka pregovaračkih timova, kao i niz konzultativnih sastanaka. Tijekom tih osam sastanaka nismo uspjeli usuglasiti niti jedan član kolektivnog ugovora'', naveo je Alić.

 Saša Živković, v.d. predsjednika Sindikata HT Mostar, pojasnio je da je riječ o  jednom kolektivnom ugovoru koji objedinjuje prava radnika u telekom sektoru.

''Jedina smo dva javna poduzeća koja su ušla u treću kalendarsku godinu da pregovaraju o kolektivnom ugovoru, a još ga nismo potpisali.  Zbog dosadašnjeg tijeka ovog procesa koji se odugovlači, zamjene pregovarača kad smo imali gotovo ispregovaran kolektivni ugovor  u većini stvari,  smatramo da postoji neka pozadina koju mi ne vidimo, a koju Vlada FBiH koristi da se ne potpiše kolektivni ugovor'', kazao je Živković.  

Kopirati
Drag cursor here to close