Zbog klimatskih promjena

Zemlja postaje sve tamnija

Američka geofizička unija objavila je podatke istraživanja koji pokazuju da je u protekla dva desetljeća naš planet postao tamniji uslijed promjena u globalnom klimatskom sustavu.
Sci-Tech / Svemir | 11. 10. 2021. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova studija, za čiju je izradu iskorišten set podataka od proteklih nekoliko desetljeća, pokazala je kako je ukupna reflektivnost našeg planeta pala zbog sve toplije atmosfere i posljedično sve tamnijih oceana.

Istraživači su za izradu studije iskoristili podatke o odbljesku svjetlosti sa Zemlje koja obasjava Mjesec, kao i satelitske podatke iz NASA inog projekta CERES (Clouds and the Earth’s Radiant Energy System), a i jedni i drugi pokazali su značajno "zatamnjenje" Zemlje u proteklih 20 godina.

Prema izračunu, naš planet je od 2000. godine do današnjih dana izgubio na svjetlini, tj. reflektira oko pola vata po četvornom metru manje nego prije 20 godina. Najveći pad zabilježen je u protekle tri godine.

Zemlja inače reflektira oko 30% Sunčeve svjetlosti koja do nje stigne, a ovaj pad znači da je u proteklih 20 godina njezin albedo smanjen za 0,5%, javlja Bug.

Dva su ključna čimbenika koji određuju Zemljin albedo – svjetlina Sunca i reflektivnost planeta. Istraživanje je pokazalo kako pad albeda ne korespondira sa smanjenjem Sunčeve aktivnosti, što je znanstvenike navelo na zaključak da je uzročnik "ovozemaljski".

Daljnjim su istraživanjem došli do zaključka da je globalno zatopljenje, uzrokovano klimatskim promjenama, dovelo do povećanja temperature ocean. To je, pak, promijenilo tijek mlaznih struja zraka i uzrokovalo stvaranje manjih količina niskih oblaka nad istočnim Tihim oceanom. Manje oblaka znači i manju reflektivnost Zemlje, jer se, laički rečeno, iz svemira rjeđe vide bijeli oblaci, a češće tamnoplavi ocean.

Unatoč manjim godišnjim varijacijama, dugoročni silazni trend reflektivnosti Zemlje je jasno vidljiv, zaključili su ovi znanstvenici u studiji koju je objavila Američka geofizička unija (AGU). Ono što zabrinjava jest činjenica da manji albedo dovodi do toga da Zemlja upija još više Sunčeve svjetlosti nego ranije, odnosno da se još brže zagrijava.

 

Kopirati
Drag cursor here to close