MELAdetect

U Mostaru konferencija o melanomu kože

Sci-Tech / Svemir | 26. 09. 2017. u 11:22 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početna konferencija projekta MELAdetect – Rano otkrivanje melanoma kože, sluznice i oka, održala se u utorak na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Projekt MELAdetect odobren je u sklopu prvog poziva na dostavu projektnih prijedloga iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020., a njegov glavni cilj je poboljšanje kvalitete zdravlja i zdravstvenih usluga u polju prevencije i liječenja melanoma u prekograničnom području.

Ukupna vrijednost projekta je 652 427 eura, od čega će EU sufinancirati 554 563 eura. Nositelj projekta je Zavod za javno zdravstvo Zadar, a partneri na projektu su Sveučilište u Zadru, Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i JZIJ Opća bolnica 'Blažo Orlandić' iz Bara.

"Riječ je o jako važnom projektu koji će doprinijeti razvoju znanosti i kliničke medicine u smislu bolje dijagnostike naših pacijenata", izjavila je novinarima uoči početka konferencije prodekanica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Katarina Vukojević izrazivši zadovoljstvo što je ustanova koju predstavlja izabrana da sudjeluje u projektu.

Kroz ovaj projekt, kako je kazala, nabavit će se i dijagnostička oprema za Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru, a riječ je o dermoskopu i florescencijskom mikroskopu koji će značajno pomoći u ovoj vrsti dijagnostike.

"Krajnja je svrha projekta da se isprofiliramo kao znanstveno istraživačka institucija koja će i dalje dobivati europske projekte prekogranične suradnje, te se na taj način uključiti u procese prilaska naše zemlje Europskoj uniji, kao i davanje boljih dijagnostičkih metoda, a samim time i boljih metoda liječenja populaciji s ovog područja", kazala je Vukojević.

Voditeljica projekta iz Zadra Jelena Ćosić Dukić napomenula je kako je jako važno za prekograničnu suradnju to što će se uspostaviti mreža zdravstvenih stručnjaka u prekograničnom području radi zajedničke analize postojećeg stanja i strateškog planiranja u budućnosti.

"U planu je izrada akcijskog plana na razdoblje od pet godina koji bi uključivao specifičnosti svake zemlje, ali ipak svi imamo jedan zajednički problem, a to je dostupnost zdravstvenih usluga pacijentima, stoga smatram da će akcijski plan biti od koristi za sve zemlje", kazala je Ćosić Dukić.

Projekt MELAdetect – Rano otkrivanje melanoma kože, sluznice i oka s provedbom je započeo 1. srpnja 2017. godine i trajat će do 31. kolovoza 2019. godine.

Kroz projekt će se organizirati informativni dani i kampanje za podizanje svijesti javnosti o melanomu, a provest će se i specijalizirane radionice za zdravstvene i nezdravstvene djelatnike radi poboljšanja znanja o ranom otkrivanju melanoma.

Kopirati
Drag cursor here to close