WASP-60

Srbijanske rijeke u Svemiru

Imena "Vlasina" i "Morava" nadahnuta su jednim od najvećih riječnih sustava u Srbiji, Velikom Moravom, koja nastaje spajanjem Zapadne i Južne Morave, i Vlasinom, kao jednom od najvećih pritoka Južne Morave.
Sci-Tech / Svemir | 17. 12. 2019. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Morava" i "Vlasina" nova su imena novootkrivene zvijezde  WASP-60 i njezine planete WASP-60b, koje se nalaze izvan Sunčevog sustava, odlučeno je na glasovanju u Parizu povodom 100 godina Međunarodne astronomske unije (MAU).

Kako je objavljeni iz Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu imenovanje egzoplanete i njezine matične zvijezde izvršeno je u okviru natječaja "Imenuj egzosvijetove" , koji je bio proveden tijekom ove godine.

Srbija je, piše Tanjug, dobila zadatak da predloži i izglasa nova imena.

Planetarni sustav WASP-60 otkriven je 2012. godine i nalazi se u pravcu sazviježđa Pegaz, a udaljen je 1.304 svjetlosne godine od Zemlje.

"Morava" je žuta zvijezda nalik Suncu, dok je njezin pratitelj "Vlasina" plinovita planeta poput Jupitera, ali s upola manjom masom.

Za razliku od Jupitera, "Vlasina" se okreće oko svoje matične zvijezde na oko 100 puta kraćem rastojanju.

Dok Jupiteru treba skoro 12 godina da obiđe jedan krug oko Sunca, "Vlasina" napravi krug oko "Morave" za nešto više od četiri zemaljska dana.

WASP-60

(Habitable zone calculated based on SEAU(Solar Equivalent Astronomical Unit) around the star WASP-60)

Nacionalna komisija za imenovanje egzoplaneta otvorila je natječaj za imenovanje planetarnog sustava WASP-60 u svibnju 2019. godine.

Natječaj je bio otvoren za sve škole, astronomska udruženja i stručne institucije širom Srbije, koji su do 1. lipnja imali priliku da dostave svoje prijedloge za ime zvijezde i planete.

Prijedlozi su morali biti po pravilima koje je propisala MAU. Sve pristigle prijedloge komisija je provjerila, te su oni koji su bili u skladu s propisanim pravilima ušli u glasovanje.

Imena "Vlasina" i "Morava" nadahnuta su jednim od najvećih riječnih sustava u Srbiji, Velikom Moravom, koja nastaje spajanjem Zapadne i Južne Morave, i Vlasinom, kao jednom od najvećih pritoka Južne Morave.

Vlasina cijelom dužinom od izvora do ušća protječe kroz Srbiju.

Kopirati
Drag cursor here to close