A planiraju još

SpaceX kontrolira više od trećine aktivnih satelita u svemiru

U orbiti se već nalazi više od 1750 satelita SpaceX-a, a do kraja godine najavljena su nova lansiranja.
Sci-Tech / Svemir | 04. 12. 2021. u 09:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Starlink je samo jedan od ambicioznih projekta Elona Muska s kojim želi omogućiti pristup brzom internetom svim mjestima na svijetu.

Baziran je na satelitima putem kojih korisnici, koji prvo kupe odgovarajuću opremu, mogu pristupiti internetu. Kako je riječ o svemirskom, odnosno satelitskom internetu, jasno je kako cijena njegovu pristupu nije mala.

Kako bi svima na svijetu omogućio pristup Starlinku, SpaceX mora u svemir poslati dovoljan broj satelita.

Ta bi brojka, prema dugoročnom planu, trebala iznositi više od 40 tisuća satelita, no za početak će biti dovoljan i puno manji broj da se omogući brz i stabilan pristup mreži, javlja Zimo.

SpaceX konstantno šalje svoje satelite u orbitu te se njihov broj, nakon jučerašnjeg slanja u svemir novih 36 komada, premašio 1750 satelita.

Ta će brojka nastaviti rasti jer SpaceX do kraja godine planira čak još pet lansiranja raketa Falcon 9. S ovotjednim lansiranjem SpaceX je već oborio rekord s najviše godišnjih lansiranja raketa te im je to bilo 27 uspješno lansiranje u 2021.

Još jedna zanimljiva stvar vezana uz Muskove satelite jest da Starlink sada kontrolira više od trećine ukupno aktivnih satelita u orbiti.

Točnije, prema podacima koje su objavili na The Independentu, taj udio iznosi više od 36 posto te će već do kraja godine dodatno porasti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close