Prvo lansiranje nakon pada

''Sojuz'' uspješno stigao na MSS

Ovo je prvo lansiranje posade od neuspjelog pokušaja u listopadu
Sci-Tech / Svemir | 04. 12. 2018. u 07:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: EPA / Na Međunarodnu stanicu su stigli astronauti Kanađanin David Saint-Jacques, Amerikanka Anne McClain i Rus Oleg Kononenko

Raketa “Sojuz” sa tri astronauta, koja je u ponedjeljak poletjela s kosmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu, uspješno je stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu, priopćila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Na Međunarodnu stanicu su stigli astronauti Kanađanin David Saint-Jacques, Amerikanka Anne McClain i Rus Oleg Kononenko.

Ovo je prvo lansiranje posade od neuspjelog pokušaja u listopadu, kada je zbog kvara rakete “Sojuz” aktiviran automatski sustav za spašavanje, pomoću kojeg su se američki astronaut Nick Hague i ruski Aleksej Ovšinin vratili na tlo, piše AFP.

Potom su četiri “Sojuza” lansirana bez posade kako bi se pripremilo ponovno putovanje ljudi do Međunarodne svemirske stanice.

“Sojuz” je jedino sredstvo za slanje astronauta na Međunarodnu stanicu, koja je projekt šest svemirskih agencija – Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Japana, Kanade, Brazila i Europske unije.

Ona se nalazi u orbiti oko Zemlje na visini od 360 kilometara, u tipu orbite koja se uobičajeno naziva “niska orbita”, prenio je BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close