Svemirska previranja

Rusi će slati kozmonaute u svemir Space X-om

Iz Roscosmosa kažu kako su se sada uvjerili da je Crew Dragon sigurno prijevozno sredstvo do ISS-a te da nema prepreka da se u njemu ne prevoze i kozmonauti.
Sci-Tech / Svemir | 27. 10. 2021. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi čovjek ruske svemirske agencije Roscosmos Dmitry Rogozin sredinom prošlog desetljeća izrugivao se s NASA-om te je poznata njegova izjava kako bi američki astronauti, da nema Rusa s čijom raketom lete u svemir, na ISS mogli stići jedino na trampolinu. Umjesto trampolina, Amerikanci danas imaju nešto puno bolje - SpaceX-ovu letjelicu koja se u nekoliko navrata dokazala kao sigurno i jeftinije prijevozno sredstvo za svemirska putovanja.

S Crew Dragonom Amerikanci više nemaju potrebe za korištenjem ruskog Soyuza, što osim udara na ruski ego, nije dobro niti za financije ruske svemirske agencije koja je dobra naplaćivala svako mjesto u svojoj letjelici.

Sada bi se situacija mogla u potpunosti promijeniti te je Rogozin prije nekoliko dana rekao kako su u Roscosmosu zaključili da je SpaceX-ov Crew Dragon dovoljno siguran da bi s njim i kozmonauti mogli poletjeti na ISS. NASA i Roscosmos tako bi mogli zamijeniti mjesta u svojim letjelicama pa bi s Crew Dragonom, osim NASA-inih astronauta, na Međunarodnu svemirsku postaju poletjeli i ruski kozmonauti, dok bi u Soyuzu i NASA dobila jedno mjesto za svog astronauta, javlja Zimo.

Takav dogovor još nije postignut, no čini se kako smo sada puno bliže tome te, ako se NASA i Roscosmos odluče na zamjenu mjesta u svojim letjelicama, to možemo očekivati najranije u drugoj polovici 2022. godine.

S takvom zamjenom mjesta američka i ruska svemirska agencija osigurale bi da u letjelicama pri svakom svemirskom putovanju budu miješane posade, kako bi u svakom trenutku obje zemlje imale svoje astronaute na ISS-u. Također, time bi se osigurala mogućnost da se nastavi s održavanjem postaje, za slučaj nekakvih problema sa Soyuzom ili Crew Dragonom, koji bi ih spriječio u daljnjim letovima.

Zahvaljujući Elonu Musku i njegovom SpaceX-u situacija sa svemirskim letovima u manje od jednog desetljeća u potpunosti se promijenila te su Rusi, koji su se na početku izrugivali s NASA-om, sada odlučili da bi mogli slati svoje astronaute u američkim letjelicama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close