Mrk 462

Otkrivena supermasivna crna rupa

Crna rupa, 200.000 puta masivnija od našeg Sunca, smještena je u galaksiji Mrk 462.
Sci-Tech / Svemir | 13. 01. 2022. u 12:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici koji stoje iza NASA-ine promatračnice Chandra nedavno su otkrili supermasivnu crnu rupu 'zatrpanu' prašinom i plinom te smještenu unutar patuljaste galaksije.

Chandrin tim navodi da je crna rupa, inače, 200.000 puta masivnija od našeg sunca, smještena u galaksiji Mrk 462.

''Ova supermasivna crna rupa također je među najmanjim crnim rupama ove vrste koje su do sada otkrivene'', navode znanstvenici projekta Chandra, prenosi ABC.

''Crna rupa u galaksiji Mrk 462 među najmanjim je supermasivnim crnim rupama u poznatom svemiru'', rekao je Jack Paker, istraživač sa Sveučilišta Dartmouth u New Hampshireu.

Parker je jedan od vođa skupine koja je proučavala te prepoznala spomenutu crnu rupu.

Minijaturne supermasivne crne rupe poput ove, objašnjava NASA-in tim, jako teško pronaći.

Video: Quick Look: "Mini" Monster Black Hole Could Hold Clues to Giant

Mrk 462 je galaksija koja okuplja 'samo' nekoliko stotina milijuna zvijezda. Premda se na prvi pogled ovaj broj čini velikim, usporedno s našim Mliječnim putem koji ima nekoliko stotina milijardi zvijezda, Mrk 462 zaista spada u red patuljastih galaksija.

Ova crna rupa je do danas bila skrivena od naših pogleda jer su je 'zamaskirali' plinovi i kozmička prašina.

Da je bila riječ o većoj galaksiji, znanstvenici bi crnu rupu mogli prepoznati promatranjem zvijezda koje se brzo kreću pored galaktičkog centra, odnosno pomoću očitanja gravitacijskog utjecaja crne rupe.

Problem je što takva detekcija nije moguća kod manjih galaksija.

Zahvaljujući promatračnici Chandra, znanstvenici su uspjeli prepoznati x-zrake koje je emitirao plin kojeg uvlači crna rupa.

Riječ je o jednom od privih slučajeva u kojima su znanstvenici promatrali crnu rupu okruženu plinom i prašinom.

''S obzirom da se zaklonjene crne rupe puno teže prepoznaju od onih otkrivenih, ovo otkriće znači da u svemiru vjerojatno postoji još mnoštvo patuljastih galaksija koje u središtima imaju slične crne rupe'', rekao je Ryan Hickox, jedan od voditelja projekta u Dartmouthu.

On objašnjava da je otkriće vrlo važno jer nam pomaže dati odgovor na važno pitanje astrofizike: Kako su crne rupe mogle tako brzo narasti u ranoj eri našeg svemira?'

''Supermasivne crne rupe u središtima malih galaksija postavljaju jednak broj pitanja koliko na koncu pružaju odgovora. Njihovo postojanje'', navodi Space online magazin, dokazuje da je evolucija svemira koji nas okružuje još uvijek u velikoj mjeri neobjašnjena.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close