Elon ide korak dalje

Musk predstavio Mechazillu, novi inženjerski pothvat SpaceX-a

Elon Musk, osnivač i šef SpaceX-a, podijelio je putem Twittera novu viziju te tvrtke vezanu za letjelicu Starship. Kompanija namjerava izvesti još jedan veliki inženjerski pothvat, kako bi Starshipove mogli slati u svemir gotovo kao na traci.
Sci-Tech / Svemir | 11. 01. 2022. u 12:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Toranj za lansiranje i hvatanje nova je vizija u SpaceX-u, a video te nove vizije putem Twittera je s javnosti podijelio šef te kompanije Elon Musk.

Video traje samo 31 sekundu, ali pruža javnosti uvid u to kako će novi lansirno-sletni toranj izgledati. Taj toranj ima mehaničku ruku čija će zadaća biti hvatati rakete Falcon Heavy pri povratku na površinu, nakon što prenesu letjelice Starship u svemir.

Toranj je trenutno u fazi razvoja u Spacex-ovom pogonu Starbase u Teksasu. SpaceX istovremeno radi i na slanju prototipa Starshipa u Zemljinu orbitu po prvi put. Starship je zamišljen kao višenamjenska svemirska letjelica, odnosno za prijevoz ljudi od Zemlje do Mjeseca i Marsa te za prijenos tereta između lokacija na Zemlji.

Musk je poznat po tome da ima velike snove i jednako velike planove, a ove godine se nada da će njegov Starship doseći orbitu te provesti i desetak testnih letova, javlja Zimo.

SpaceX trenutno čeka licencu za lansiranje orbitalne verzije Starshipa od američke zrakoplovne agencije (FAA).

No da bismo spomenuti toranj s početka vidjeli u akciji, mora se još puno toga dogoditi. Musk mu je već dao ime i zove ga "Mechazilla".

Testiranja Starshipa dosad su bila prožeta, kako eksplozivnim neuspjesima, tako i uspješnim testiranjima,a slično se može očekivati kad će se testirati i spomenuti Mechazilla toranj.

Uspjeh nije zagarantiran, no uzbuđenje jest, poruka je koju je još lani putem Twittera objavio Musk.

Kopirati
Drag cursor here to close