Na Zemlji je loše?

Moramo bježati u Svemir

Bezosov svemirski plan razlikuje se od vizije Ilona Muska osnivača Space X-a, koji je uvjeren da su ljudima potrebne velike naseobine na Marsu i Mjesecu…
Sci-Tech / Svemir | 16. 01. 2024. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasnik Amazona, američki multimilijarder Jeff Bezos smatra kako je za čovječanstvo najbolja solucija da stvori ogromne kolonije u Svemiru.

On ocjenjuje da tehnološki napredak iziskuje sve veću potrošnju energije i da će za nekoliko stoljeća potrošnja premašiti sve raspoložive izvore na planeti.

Ideje Gerarda O'Neilla

Bezosova ideja je zasnovana na idejama fizičara Gerarda O'Neilla sa sveučilišta Princeton, koji se proslavio još sedamdesetih godina 20. stoljeća svojim konceptima života u Svemiru.

O'Neill je bio zabrinut zbog prenaseljenosti Zemlje, pa je predlagao stvaranje svemirskih kolonija u vidu sfera ili cilindara širine jedan i pol kilometar, koji bi se trebala rotirati oko svoje osi kako bi imali umjetnu gravitaciju.

Bezosov svemirski plan razlikuje se od vizije Ilona Muska osnivača Space X-a, koji je uvjeren da su ljudima potrebne velike naseobine na Marsu i Mjesecu u slučaju da Zemlju uništi asteroid ili kakva druga kataklizma.

Ipak, mnogi pisci znanstvene fantastike nisu oduševljeni Muskovom idejom.

Oni vjeruju kako bi se te kolonije pretvorile u geta u vlasništvu superbogataša a da će njihove mega-kompanije početi upravljajuti svim sferama života, kontrolirajući opskrbu vodom i zrakom, piše Srna.

Gates i inteligencija

Treći multimilijarder Bill Gates nade polaže u umjetnu inteligenciju. Gates prognozira sve veću ulogu umjetne inteligencije, jer će se nova otkrića dešavati sve brže i brže.

Gates vjeruje da će uskoro svaki učenik imati "mentora zasnovanog na umjetnoj inteligenciji", koji će se prilagođavati njegovoj osobnosti.

Video: JEFF BEZOS TALKS ABOUT BLUE ORIGINS LUNAR PROGRAM.

Ubrzo će svako imati robota-asistenta koji će biti u stanju da svom vlasniku skuha omiljenu kavu ili posluži piće.

I Sam Altman, izvršni direktor startupa "Open AI" suglasan je s Gatesom te smatra da je takva umjetna superinteligencija, koja će nadmašiti ljudsku inteligenciju, moguća u sljedećim godinama.

Ipak, Altman navodi da sustavi umjetne inteligencije troše struju kao cijele države i da nema dovoljno moćnih video-kartica na kojima bi se mogli izračunavati podaci.

Kopirati
Drag cursor here to close