U svemir idu 4 civila

I SpaceX kreće sa turističkim svemirskim putovanjima

Isaacman će svoj put u svemir iskoristiti i u humanitarne svrhe. Naime, prikupljat će novac za dječju bolnicu St. Judes.
Sci-Tech / Svemir | 16. 08. 2021. u 10:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su Sir Richard Branson i Jeff Bezos odradili svoja turistička putovanja u svemir, na red je došao i SpaceX. No, za razliku od prve dvojice, na SpaceX-ovom letu neće biti Elona Muska.

Kako su priopćili iz SpaceX-a, sljedećeg mjeseca planiraju lansirati Inspiration4, prvu letjelicu koja će nositi u svemir tim neprofesionalnih astronauta.

Zanimljivo je kako je let zakupio 37.godišnji milijunaš Jared Isaacman, osnivač Shift4 Paymentsa i suosnivač Draken Internationala, koji za sebe tvrdi da je ovisnik o adrenalinu koji je, prema vlastitim izjavama, već upravljalo mlaznim zrakoplovima, ali nikad nije bio u svemiru. To želi promijeniti te je zato zakupio let u kapsuli Crew Dragon, a pridružit će mu se još tri osobe - Hayley Arcenaux, Sian Proctor i Chris Sembroski.

Zanimljivo, Isaacman će svoj put u svemir iskoristiti i u humanitarne svrhe. Naime, prikupljat će novac za dječju bolnicu St. Judes.

Ekipa se već uvelike priprema za let koji bi, prema najavam, trebao biti 15. rujna. Prošli su testiranje u komori za centrifugu, iskusili simulaciju lansiranja i slijetanja, ali i brojne druge fizički zahtjevne testove. No, morali su naučiti i kako kapsula Crew Dragon funkcionira, kako otvoriti i zatvoriti vrata, ali i brojne druge korake koji bi im možda mogli zatrebati.

Inače, kapsula Crew Dragon koju će koristiti Isaacman i njegova ekipa biti nešto drugačija od klasičnih kapsula u kojima astronauti putuju na Međunarodnu svemirsku postaju. Ova će kapsula imati veliku prozirnu kupolu kroz koju će putnici moći promatrati svemir.

Kako će izgledati SpaceX-ova civilna misija, vidjet ćemo 15. rujna, za kad je planirano lansiranje, javlja Zimo.

Kopirati
Drag cursor here to close