Pasivnost na djelu

Europa se mora trgnuti ili riskira da bude "promatrač" u sljedećoj svemirskoj utrci

Europa bi morala morala značajno povećati svoja ulaganja u istraživanje svemira i razviti vlastite transportne sposobnosti za ljudske svemirske letove kako bi osigurala i potaknula svemirsko gospodarstvo.
Sci-Tech / Svemir | 25. 03. 2023. u 09:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svemirska tehnologija razvija se izuzetnom brzinom i ako se Europa ne trgne, riskira da propusti sljedeći veliki tehnološki bum i ostane "promatrač" u sljedećoj svemirskoj utrci. To je ukratko zaključak izvješća koje je naručila Europska svemirska agencija (ESA), a koje je objavljeno ovog tjedna.

Grupa neovisnih stručnjaka, među kojima je i bivši generalni direktor NATO-a, Anders Forgh Rasmussen, u svom je izvješću pozvala ESA da zantno poveća svoju autonomiju u istraživanju svemira - kroz ljudske ili robotske misije.

Zemlje i regije koje ne budu osigurale svoj neovisan pristup svemiru i njegovo autonomno korištenje, postat će strateški ovisne i ekonomski lišene velikog dijela ovog lanca vrijednosti. Cilj Europe trebao bi biti osvojiti jednu trećinu ovog budućeg tržišta, navodi se u izvješću, javlja Zimo.

Grupa napominje da Europa nema neovisne ljudske kapacitete za lansiranje i stoga se oslanja na neeuropske partnere za slanje ljudi u svemir, što ugrožava njezinu budućnost kao vjerodostojnog aktera na globalnoj gospodarskoj i geopolitičkoj sceni. Njihov je savjet ESA-i da se "ponaša vizionarski, djeluje drugačije i djeluje sada".

U izvješću navode kako bi Europa morala značajno povećati svoja ulaganja u istraživanje svemira i razviti vlastite transportne sposobnosti za ljudske svemirske letove kako bi osigurala i potaknula svemirsko gospodarstvo.

Cijena nedjelovanja daleko bi nadmašila potrebna ulaganja da se Europa uspostavi kao snažan i neovisan svemirski akter, navodi se u izvješću u kojem se sugerira kako bi veća ulaganja u istraživanje svemira mogla ujediniti Europu i učiniti ju jačim i privlačnijim partnerom za međunarodnu suradnju.

Glavni direktor ESA-e Josef Aschbacher pozdravio je neovisno izvješće i izazov koji postavlja.

Europa je tehnološki lider u mnogim područjima, od kopnenog prijevoza do proizvodnje čiste energije i od proizvodnje čipova do kružnog gospodarstva.

Vodimo iu domeni svemira, osim za ljudske svemirske letove gdje smo se oslanjali na međunarodne partnere. Ne smijemo dopustiti da pristup svemiru bude područje koje izmiče europskoj stručnosti i vodstvu.

Izvješće Revolution Space poziv je na buđenje europskim čelnicima da djeluju sada i ne propuste ovu priliku. ESA ima stručnost i ambiciju. Zajedno s našom inovativnom industrijom, ESA to može učiniti, rekao je Aschbacher.

Sad su na redu zemlje članice koje bi se trebale dogovoriti oko strategije i financiranja sljedeće faze europskog osvajanja svemira.

Kopirati
Drag cursor here to close