Luna

Europa i Rusija ''prekinule'' u Svemiru

ESA prekida aktivnosti u suradnji s Rusijom za misije Luna-25, 26 i 27, koje se odnose na ciklus ruskih misija na Mjesec, a obuhvaćaju i potencijalnu izgradnju baze u orbiti s Kinom.
Sci-Tech / Svemir | 14. 04. 2022. u 10:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska svemirska agencija (ESA) je, nakon suspenzije većih zajedničkih misija na Mars, u srijedu odlučila prekinuti i suradnju s Rusijom na misijama na Mjesec pod nazivom Luna, što je još jedna posljedica ruske invazije na Ukrajinu, piše Hina.

“Kao i za misiju ExoMars, ruska agresija na Ukrajinu i sankcije koje su uslijedile, onemogućuju ESA-i realizaciju predviđene suradnje i planova u segmentu istraživanja Mjeseca”, objavljeno je nakon izvanrednog sastanka te organizacije koju čine 22 zemlje.

ESA prekida aktivnosti u suradnji s Rusijom za misije Luna-25, 26 i 27, koje se odnose na ciklus ruskih misija na Mjesec, a obuhvaćaju i potencijalnu izgradnju baze u orbiti s Kinom.

Europska svemirska agencija je objavila da će pronaći druge načine za osmišljavanje tehnologije potrebne za misiju, poput testiranja robotike i ostalih istraživanja, što je kanila realizirati u suradnji s Rusima. Primjerice, sustav bušenja i analize sada će se ostvarivati u suradnji s NASA-om, američkom svemirskom agencijom.

ESA je izvijestila i da je u tijeku potraga za partnerom s kojim će surađivati na izgradnji preciznoga pilotskog sustava za slijetanje. “Trenutak da ispunimo svoje planove o snažnoj i autonomnoj Europi u svemiru nikada nije bilo relevantniji”, tvitao je glavni direktor ESA-e Josef Aschbacher nakon sastanka.

ESA je već stavila na čekanje zajednički projekt ExoMars s Rusijom. Projekt je zamišljen kao pokušaj traženja znakova života na četvrtom planetu Sunčeva sustava.

Kopirati
Drag cursor here to close