Studentska radionica u Banja Luci

Znanje ne treba držati u učionicama nego ga dijeliti

Radionicama je prisustvovalo oko 20 studenata - iz Banje Luke, Sarajeva, Mostara, Travnika, Brčkog, Tuzle, Šamca, Broda, Drvara, Gruda i Bugojna.
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 09. 2022. u 14:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studenti društveno-humanističkih znanosti pohađali su u protekla tri dana u Banja Luci radionice za razvijanje vještina koje će im pomoći da lakše dođu do posla nakon fakulteta.

Naime, Savez studenata Filozofskog fakulteta u Banja Luci uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost organizirao je niz radionica u okviru projekta „Zagovaranje za veću zapošljivost studenata društveno-humanističkih nauka“ kako bi pomogli studentima da se lakše izbore na tržištu rada, ali i da se međusobno povežu i razmijene ideje i iskustva.

  / Danilo Bosnić

''Mi se ovdje družimo i zajedno gradimo neke nove mostove. Ovim projektom smo željeli pomoći studentima društveno-humanističkih nauka da dođu do vještina koje će im pomoći u zapošljavanju, jer bez obzira iz kojeg dijela BiH dolaze – svi studenti se bore sa istim problemima'', kazao je Danilo Bosnić iz Saveza studenata Filozofskog fakulteta u Banja Luci.

Radionicama je prisustvovalo oko 20 studenata - iz Banje Luke, Sarajeva, Mostara, Travnika, Brčkog, Tuzle, Šamca, Broda, Drvara, Gruda i Bugojna.

Kroz tri dana intenzivnog programa učili su o razvoju digitalnih i komunikacijskih vještina, vještina za pisanje projekata, te prošli obuku za osnivanje vlastitog poduzeća.

  / Amar Velagić

''Ovaj program se bavi gorućim pitanjima kad su naše struke u pitanju. Vrlo su važne sve radionice koje smo imali i jako je bitno da studenti komuniciraju međusobno i da se naša znanja podupiru – ako mi nemamo saradnju, ne možemo očekivati ni da razvijamo nauku'', kazao je Amar Velagić iz Bugojna.

Sličnog je mišljenja i Nikolina Ogorelac iz Banja Luke, koja kaže da će joj ove radionice koristiti da postojeće znanje uobliči u vještine koje će biti korisne za budući rad. Ipak, dodaje, da je jedan od najljepših dijelova projekta što se studenti međusobno upoznaju i dijele znanja i iskustva.

  / Nikolina Ogorelac

''Smatram da je budućnost u ovom načinu dijeljenja znanja i ovom povezivanju. Svoje znanje ne trebamo držati u svojim učionicama nego ga dijeliti i širiti'', dodala je

Oliver Andačić iz Mostara prvi put je u Banja Luci i na ovakvoj radionici, s koje nosi samo pozitivne dojmove.

''Žao mi je što se nakon ovoliko vremena tek sada formiraju ovakve mreže mladih, ali mi je drago što smo počeli'', rekao je.

  / Oliver Andačić

Nakon radionica sudionici će zajedno kreirati zagovaračku kampanju za bolje zapošljavanje studenata društveno-humanističkih nauka, a u tome će ih voditi dekan banjalučkog Filozofskog fakulteta, Srđan Dušanić.

''Ovakve aktivnosti za vas mogu biti početak nekih većih stvari. Bitno je da budete vrijedni, radite na sebi i budete uporni i onda ćete doći do toga da se izdignete iznad prosjeka. Nemojte da vam život bude samo predavanje i kuća – šteta je da propuštate ovo vrijeme'', poručio je Dušanić.

  / Dekan banjalučkog Filozofskog fakulteta, Srđan Dušanić.

Osim edukacije polaznici su imali priliku otkriti čari Vrbasa i okušaju se u vožnji dajakom, obiđu znamenitosti Banja Luke te posjete Visitor centar Pecka.

  / Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država USAID. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a
Kopirati
Drag cursor here to close