2+2

Završen zimski kamp za nadarene matematičare BiH 2019

Trinaesti zimski kamp za nadarene matematičare okupio je preko 120 nadarenih učenika osnovnih i srednjih škola iz oblasti matematike.
Sci-Tech / Obrazovanje | 22. 01. 2019. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Udruženja matematičara Kantona Sarajevo te Richmond Park Educationa i Internacionalnog Burch Univerziteta kao domaćina, održan je trinaesti zimski kamp za nadarene matematičare koji je okupio preko 120 nadarenih učenika osnovnih i srednjih škola iz oblasti matematike. 

Među sudionicima su bili mladi iz skoro svih gradova sa područja Bosne i Hercegovine.

Foto: PR / Zimski kamp za nadarene matematičare

U sklopu šestodnevnog kampa, sudionici su bili podijeljeni u skupine obzirom na starosnu dob i nivo znanja, a svi su imali priliku slušati predavanja od strane bivših natjecateljaiz oblasti matematike među kojima su i dobitnici zlatnih, srebrnih i brončanih medalja na internacionalnim matematičkim olimpijadama proteklih godina, a koji su sada uspješni studenti i predavači na bh. ali i na drugim svjetski priznatim univerzitetima poput MIT-a, Oxforda, Brown Univerziteta, Yale Univerziteta…

Foto: PR / Zimski kamp za nadarene matematičare

Posebno emotivan trenutak na svečanosti zatvaranja bio je kada je Harunu Hindiji, maturantu Richmond Park Sarajevo Koledža i jednom od predavača na ovom kampu, dodijeljeno specijalno priznanje za doprinos razvoju matematičkih disciplina s obzirom da odlazi u London gdje mu je ponuđen posao u kompaniji “Google”.

Veoma je važno istaknuti da natjecatelji dolaze iz raznih dijelova BiH poput Foče, Banja Luke, Teslića, Visokog i ostalih te su stekli nova poznanstva i prijateljstva čime još jednom bosanskohercegovačke mlade generacije pokazuju da prevazilaze sve barijere, grade zajedništvo i doprinose očuvanju onih najvažnijih vrijednosti, a to su stjecanje novog znanja i predstavljanje naše domovine na najbolji mogući način.

Sudionici su svakodnevno, nakon predavanja, radili trosatne testove iz matematike, čiji su rezultati zbrajani, te su na kraju istih odabrani najbolji među najboljima koji su dobili zaslužene diplome.

Foto: PR / Zimski kamp za nadarene matematičare

Svečanosti zatvaranja prisustvovali su i ministrica obrazovanja, nauke i sporta Kantona Sarajevo, Zineta Bogunić koja je istaknula važnost poticanja i podržavanja mladih talenata te će to biti jedan od prioriteta njenog mandata.

Također, Elmedin Konaković, predsjedavajući skupštine Kantona Sarajevo pohvalio je organizaciju kampa i ponudio pomoć u narednom periodu kako bi se omogućio odlazak mladih matematičara al i ostalih olimpijaca na međunarodna natjecanja.

Predstavnici organizatora su naglasili da su zadovoljni organizacijom ovogodišnjeg zimskog kampa, te da će već u narednim danima početi sa pripremama ljetnog kampa koji će, nadaju se, privući još više mladih natjecatelja iz BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close